Agris.cz - agrární portál

Pivaři se nemusejí obávat výrazného zdražení

11. 3. 1998 | ČTK

Pivari se nemusejí obávat výrazného zdražení

PRAHA 11.brezna (CTK) - Spotrebitelé se v dohledné dobe nemusejí obávat dalšího výraznejšího zvyšování ceny piva. Jak vyplývá z rozhovoru výkonného reditele Ceského svazu pivovaru a sladoven Antonína Kratochvíleho pro dnešní Právo, zvýšení cen tohoto moku by nemelo presáhnout rámec inflace.

"Jsem toho názoru, že razantního ci skokového zvýšení cen se ceští pijáci príliš obávat nemusejí. Vyjdeme-li z dnešní prumerné spotreby 160 litru na hlavu, na ctyrclennou rodinu pripadá 640 litru za rok. Vynásobením deseti korunami dojdeme k cástce 12.800 korun. To prece není malý výdaj. Domnívám se, že zvýšení cen kamsi nad rámec inflace by už beztak napjaté rodinné rozpocty nebyly ochotny akceptovat," rekl listu Kratochvíle.

Ceská republika je pritom podle Kratochvíleho ve spotrebe piva na obyvatele na prvním míste na svete. Loni vyrobených 18,6 miliónu hektolitru piva se podle jeho informací zkonzumovalo v tuzemsku, export se poprvé prehoupl pres dva milióny hektolitru.

kri bk


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:20