Agris.cz - agrární portál

Jarní práce jsou již v ČR zahájeny, ale panují obavy z mrazu

11. 3. 1998 | ČTK

Jarní práce jsou již v CR zahájeny, ale panují obavy z mrazu

PRAHA 11.brezna (CTK) - Pomerne dlouhé teplejší období v prubehu letošní zimy umožnilo zemedelcum v nekterých cástech CR již zahájit jarní práce. Naproti tomu náhle ochlazení v posledních nekolika dnech vzbuzuje obavy, že cást vegetace polních kultur poškodí mrazy. O tom, jak vypadá situace v jednotlivých regionech, informuje dnešní anketa CTK.

Podle vrchního reditele územní sekce Ministerstva zemedelství CR Stanislava Kozáka územní odbory zatím zpracovávají podrobnejší údaje o postupu jarních prací. Podle predbežných informací jsou však již v rovinatých okresech zasety vetšinou jarní jecmeny, napríklad na Kolínsku, v Polabí, na Kutnohorsku a jinde

Jarní práce zemedelcu na Plzensku zatím soucasný prubeh pocasí neurychlí. Dnes to uvedl reditel Únešovského statku Miloslav Mentlík. Statek hospodarí v nadmorské výšce pres 550 metru a v této oblasti zemedelci vyjíždejí do polí obvykle po polovine dubna, což s nejvetší pravdepodobností bude i letos.

Mimorádné obavy vyvolávají však u zemedelcu mrazy, které v pondelí a dnes dosáhly na severu Cech v noci až minus 10 stupnu. Jak uvedl reditel Zemedelského podniku a.s. Hrádek nad Nisou Libor Maryško, mrazy by mohly zcela znicit ozimy, které jsou vzhledem k dosavadnímu mírnému prubehu zimy vegetacne aktivní.

"Nastartované k rustu jsou již všechny rostliny, zvlášt ohrožená je repka. Ta je vuci mrazum nejméne odolná,"doplnil Maryško.

Práce zemedelcu ztežuje podle nej i nedostatek financních prostredku. Dotace ministerstva zemedelství jsou podle Maryšky nedostacující jak objemem, tak i termínem jejich výplaty.

Tretinu plánované plochy už osela jarním jecmenem a.s.ZAS Becváry v okrese Kolín. Reditel Jan Škarka rekl, že mírný prubeh zimy umožnil zahájit už první jarní práce jako prípravu pudy, prihnojování a ošetrování ozimu. Ty jsou podle Škarky zatím v dobrém stavu, prubeh pocasí by je ale ješte mohl negativne ovlivnit.

Agrodružstvo Kacice na Kladensku podle predsedy Stanislava Stejskala zahájí setí jarních obilovin nejdríve po 20.breznu. Zemedelské plochy, na nichž družstvo hospodarí, se totiž nacházejí v klimaticky chladnejší oblasti, což nástup jarních prací každorocne o 14 dní zpožduje.

Spolecnost Team na Kralupsku podle spolumajitele Jaroslava Tymicha již ukoncila setí jarních jecmenu a nyní se pripravuje na setí horcice, hrachu, vojtešky a cukrové repy.

Zhruba 180 hektaru již díky príznivému pocasí oselo jarním jecmenem Zemedelské družstvo Doubrava v Hanovicích na Olomoucku. Jeho agronom Alois Pridal rekl, že zemedelcum však nyní delají vrásky na cele nízké teploty, které mohu poškodit zejména porosty ozimé repky, které družstvo pestuje na 170 hektarech.

"Ozimá repka už vyrašila a máme trochu strach, co mrazy udelají s jejími náchylnejšími odrudami. Porosty repky však zatím vypadají dobre," uvedl Pridal.

Na Kromerížsku je zaseta malá výmera, protože ve vyšších polohách Hostýnských vrchu se drží sníh. Na Hodonínsku zahájili setí jecmene a máku stejne jako v okrese Uherské Hradište, kde už sejí také zeleninu a cibuli sazecku.

Na Vsetínsku zaseli ozimou pšenici na asi 3500 hektarech, ozimé žito na 250 hektarech a už loni kolem 1100 hektaru ozimého jecmene z celkových 6000 hektaru obilovin. Smýkování a vlácení v bramborárské oblasti Valašského Mezirící zastavil sníh.

Problémy delají zemedelcum soucasné mrazy, které mnohde dosáhly až mínus deseti stupnu Celsia. "Už lednové mrazy dávaly predpoklad neúrody broskví. Dnešní mrazy kolem osmi až deseti stupnu definitivne sady broskví, kterých máme na okrese asi 80 hektaru, dorazí. Merunky by mely pocasí prežít, pokud neuhodí ješte vyšší mrazy nebo se mráz neobjeví ješte v dobe kvetu," rekl reditel územního odboru Ministerstva zemedelství (ÚO MZ) v Uherském Hradišti Josef Vaculík.

Stav porostu 34.000 hektaru pšenice ozimé na Znojemsku je podle vedoucího zdejšího Územního odboru MZe Aloise Canka lepší než na podzim. Naproti tomu ozimá repka, zasetá na 9650 hektaru, je znacne poškozena a z velké cásti ji zemedelci zaorávají. Na nekterých plochách v okrese se premnožili hraboši.

V regionu pokrocilo za polovinu setí 20.000 hektaru jarního jecmene. Nynejší pocasí polním plodinám príliš neuškodí, ale pri soucasném poklesu teplot mohou být ohroženy teplomilné druhy. "Sníh spíše prospeje," dodal Canek. V této dobe bylo ukonceno i první prihnojování ozimých pšenic a repek.

Nabídka hnojiv zemedelcum je všeobecne široká, problémy ciní financní dostupnost. Jen na okrese Breclav chybí podle reditele Agrární komory Jirího Balgy subjektum s výmerou 1000 až 1500 hektaru zhruba 5-7 miliónu korun v tržbách.

Jarní osev jecmene a hrachu zacal v regionu již 24.února a z 12.000 hektaru je oseto zhruba 40 procent, na jihu až polovina výmery. Ozimá pšenice na 33.000 hektarech a ozimá repka na 3000 hektarech jsou na Breclavsku ve výborném stavu a nepoškozeny.

kz opr mha


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:49