Agris.cz - agrární portál

Pivovar Radegast otevřel nejmodernější lahvovnu uprostřed Evropy

11. 3. 1998 | ČTK

Pivovar Radegast otevrel nejmodernejší lahvovnu uprostred Evropy

(CTK vydá k této zpráve foto)

NOŠOVICE (okres Frýdek-Místek) 11.brezna (CTK) - Novou lahvárenskou linku, která je svým hodinovým výkonem 50.000 lahví nejvetším zarízením ve strední Evrope, dnes slavnostne otevrela a.s.Pivovar Radegast. Cástkou 430 miliónu korun se projekt stal hlavní lonskou investicí spolecnosti.

Prezident spolecnosti Jan Sikora dnes novinárum rekl, že parametry zarízení jsou ve všech ohledech špickové.

"Lahvovna se obejde bez tunelového pasteru pri garantovanané trvanlivosti lahvového piva," uvedl Sikora. Radegast, který zmodernizoval všechny cásti výroby, bude ve svém snažení pokracovat. Letošní technologické investice spolecnosti mají smerovat do ležácké cásti výroby, predevším do sklepu.

Vstup do roku 1998 se podle Sikory povedl lépe, než byl záver predchozího roku. Radegast navzdory komplikacím v dusledku šetrení Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) ve veci fúze s Plzenským Prazdrojem a správního rízení kvuli údajnému porušení hospodárské souteže nyní zaznamenává oživení prodeje. Sikora to pricítá cástecne oslavám úspechu ceských hokejistu na Olympijských hrách v japonském Naganu. "Rozjezd byl výrazne vetší, pomohli nám i hokejisté, když lidé více pili," dodal.

Sikora rekl, že vlastníci Radegastu a Plzenského Prazdroje jsou i v prípade negativního stanoviska ÚOHS odhodláni podniknout další pokusy, aby fúze obou firem byla pruchodná. "Dríve nebo pozdeji by k ní melo dojít," poznamenal. Projekt Ceské pivo by pritom mel prinést významné šance v expanzi Radegastu na zahranicních trzích.

Lonský hrubý zisk asi 78 miliónu korun Sikora oznacil za témer definitivní. Výstav 1,890 miliónu hektolitru piva, který predstavuje mezirocní pokles o zhruba 70.000 hektolitru, poznamenal nižší prodej lahvového piva o celkových 30.000 hektolitru. O dalších 40.000 hektolitru klesl v dusledku zavedení vývozních kvót prodej Radegastu na Slovensku.

Naopak nošovický pivovar loni pronikl do severských zemí, když do Finska vyvezl prvních 10.000 hektolitru piva. Podle Sikory je dobrý predpoklad, že i letos bude vývoz do této severské zeme, kde slaví úspech predevším tmavé pivo, stoupat. Svuj letošní hrubý zisk Pivovar Radegast odhaduje na 210 miliónu korun.

Elena Mazurová mha


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:49