Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj založil ve Španělsku dceřinou společnost

10. 3. 1998 | ČTK

Plzenský Prazdroj založil ve Španelsku dcerinou spolecnost

PLZEN 10.brezna (CTK) - Akciová spolecnost Plzenský Prazdroj (PP) založila v techto dnech ve španelském Madridu dcerinou spolecnost Pilsner Urquell Ibérica. Nová firma bude kontrolovat prodej plzenských piv ve Španelsku, Portugalsku, v Andore a na Kanárských ostrovech. CTK to dnes rekl mluvcí PP Jaroslav Pomp.

Za posledních pet let pritom nevyvezl Plzenský Prazdroj do Portugalska ani litr piva. V tomto teritoriu navázala nová spolecnost spolupráci s distributory piva v Lisabonu a Portu a uvažuje o exportu i do Andory. Do Španelska a na Kanárské ostrovy loni PP vyvezl celkem necelých deset tisíc hektolitru piva. V letošním roce pro tuto oblast pocítá se zdvojnásobením lonského exportu na 20 tisíc hektolitru.

Pro zajištení exportu vlastní PP v soucasné dobe další dceriné obchodní spolecnosti v USA, Nemecku, Velké Británii a na Slovensku. V Polsku zatím pusobí tzv.branch office. Ješte letos pribude v poradí šestá obchodní dceriná spolecnost v Rusku.

Krome klasického exportu využívá plzenská pivovarnická spolecnost licencní výrobu piva v zahranicí. V litevském pivovaru Ragutis presáhl lonský výstav všech druhu piv 146 tisíc hektolitru, ve slovenském Hurbanovu cinila výroba piva Gambrinus témer 13 tisíc hektolitru. V letošním roce zahájí PP výrobu licencního piva Gambrinus v ruském pivovaru Saransk.

Do zahranicí loni Plzenský Prazdroj vyvezl témer 458 tisíc hektolitru piva a v letošním roce pocítá se zvýšením exportu na více než 574 tisíc hektolitru.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 02:08