Agris.cz - agrární portál

Hlavní argument pro fúzi Prazdroje s Radegastem podle PP neplatí

10. 3. 1998 | ČTK

PRAHA 10.brezna (CTK) - Argument, že fúze Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast je nezbytná proto, aby velký ceský podnik mohl konkurovat zahranicním výrobcum, není presvedcivý. Na dnešní tiskové konferenci to rekl generální reditel Pražských pivovaru a.s.(PP) Graham Staley.

"Statistika totiž ukazuje, že v jednotlivých zemích EU se konzumuje z 93 procent pivo v nich vyrobené a pouze ze sedmi procent pivo importované. Ucelený evropský trh piva tedy ve skutecnosti neexistuje a pri zamýšlené fúzi tak jde predevším o získání tuzemského trhu", rekl.

Prípadné schválení fúze by podle Staleyho bylo špatným signálem pro tuzemské pivovarnictví. Došlo by totiž k tomu, že takto vzniklý nový subjekt by mel na tuzemském trhu piva podíl asi 41 procent a neexistoval by zde žádný opravdový konkurent. Nový subjekt by si pak mohl diktovat jak ceny, tak i pocet znacek na tuzemském trhu.

"Takovému kolosu by pak byly nejblíže PP s tržním podílem asi 14 procent. A i kdyby došlo ke zcela nesmyslnému spojení všech dalších vetších subjektu, tedy Pivovaru Krušovice (dnes šestiprocentní podíl na trhu), Budvaru (tri procenta), Jihoceských pivovaru (pet procent) a Moravskoslezských pivovaru (pet procent) s PP, výsledný subjekt by se podílel na trhu pouze 33 procenty.

To, že Úrad pro ochranu hospodárské souteže neustále oddaluje rozhodnutí o povolení ci nepovolení fúze Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast, svedcí podle Staleyho zrejme o tom, že je tento úrad vystaven znacnému tlaku jak ekonomickému, tak i politickému.

Pres uvedené snahy o fúzi oznacil Staley za základní cíle spolecnosti PP získání kontrolního balíku akcií v Pivovaru Radegast a tím i dosažení 25procentního podílu na tuzemském trhu s pivem. Soucasne by se PP mely stát do trí let nejvetším tuzemským exportérem piva.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 18:01