Agris.cz - agrární portál

Rozdíl cen je hlavním problémem zemědělství při vstupu do EU

8. 3. 1998 | ČTK

Rozdíl cen je hlavním problémem zemedelství pri vstupu do EU

PRAHA 8.brezna (CTK) - Základním problémem pri vstupu ceského zemedelství do Evropské unie je rozdíl cenových úrovní v CR a EU. Zpravodaji CTK to rekla vedoucí vyjednávacího týmu Ministerstva zemedelství CR s EU Jaroslava Hadová. Podle jejích slov jsou soucasné ceny vetšiny zemedelských komodit a potravinárských výrobku v CR nižší než v unii.

Výrazne jsou v CR jsou proti EU ceny nižší zejména u cukru, hovezího masa a mléka. U ostatních komodit dochází postupne k vyrovnání tuzemských cen s cenami v EU a lze predpokládat, že pri vstupu CR do EU dojde k jejich priblížení.

V prípade, že by CR do EU vstupovala s nižší cenovou úrovní, znamenalo by to podle Hadové nepochybne jakési prechodné období, v jehož prubehu by došlo k cenovému srovnání. Nelze totiž dost dobre ceny ze dne na den zvýšit, nebot tento cenový šok by mel znacný dopad i na spotrebitele.

Dalším výrazným problémem by mohla být pri vstupu CR do EU konkurenceschopnost tuzemského potravinárského prumyslu. Zde však není podle Hadové v soucasné dobe dostatek informací, nicméne lze predpokládat, že potravinárský prumysl ve všech zemích strední a východní Evropy bude treba po vstupu do EU po prechodné období chránit. Toto je zatím otevrené, lze však predpokládat, že ceští potravinárští zpracovatelé by bez ochranné bariéry soucasných cel velmi težko celili evropské konkurenci.

Duležité jsou též podle Hadové kvóty, tedy stanovení jejich výše pro CR po vstupu do EU. Pro toto stanovení slouží výše produkce v jistém referencním období tesne pred vstupem do EU. Problém je v napríklad v tom, že v soucasnosti klesají v CR stavy skotu i produkce mléka a v prípade, že za základ pro tvorbu kvót budou brány tyto nižší stavy, budou také stanoveny pro CR nižší kvóty. Od výše kvót se také odvíjí dotace zemedelství ze zdroju EU. Kvóty jsou však podle Hadové soucasne také politickým rozhodnutím.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 8. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:59