Agris.cz - agrární portál

V oblasti zemědělství je zatím převzato asi 50 procent směrnic

8. 3. 1998 | ČTK

V oblasti zemedelství je zatím prevzato asi 50 procent smernic

PRAHA 8.brezna (CTK) - Ze smernic, které se týkají zemedelství a mely by být transformovány do legislativy CR, je jich již ruznou merou prevzato asi 50 procent. Zpravodaji CTK to rekla vedoucí vyjednávacího týmu Ministerstva zemedelství CR s EU Jaroslava Hadová.

Zmínené smernice zahrnuje "bílá" kniha, v níž je pro zemedelství, vcetne veterinárství a fytosanitárství, ale bez potravinárské legislativy, zarazeno zhruba 180 smernic. Plne transformováno je asi 40 až 50 smernic a asi 30 je transformováno cástecne.

Podle Hadové je legislativa týkající se spolecné zemedelské politiky EU dvojího druhu, a to ta, kterou lze prijmout pred vstupem do EU a která je obsažená ve zmínené knize, a ta, kterou lze zavést až po vstupu do EU.

Druhá skupina legislativních opatrení souvisí napríklad se zavedením mnohdy pomerne nákladných institucí, napríklad intervencní agentury, která reguluje trh s obilím, mlékem a dalšími komoditami. Prostrednictvím techto institucí se pak spolecná zemedelská politika unie provádí.

Krome legislativních opatrení bude treba podle Hadové zavést v CR také statistiky, které slouží k obsluze režimu spolecné hospodárské politiky EU. Jde napríklad o registry vinic, registrování výroby, evidenci ovocných stromu, a další údaje, které se u nás zatím v takové míre nesledují. V ostatní zemedelské statistice vykazované v CR podle jejích slov nebudou ve srovnání s EU zásadnejší problémy.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 8. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 07:59