Agris.cz - agrární portál

Agrární komora podporuje vládu v diskusích s Evropskou unií

18. 3. 1998 | ČTK

ŽIDLOCHOVICE 18.brezna (CTK) - Zavedení dovozních kvót na jablka ze zemí Evropské unie bylo správným krokem a naopak protiopatrení EU nebylo adekvátní. "Vláda má v tomto smeru zázemí u podnikatelu," rekl CTK po dnešním jednání s ministrem zemedelství Josefem Luxem prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek.

Uvedl, že zemedelská prvovýroba si je vedoma nemožnosti ústupu. Nelze totiž pripustit spory mezi jednotlivými výrobci komodit. S ministrem se rovnež shodli na programu dotacní pomoci z garancního fondu firme Koli Holding Nové Mesto nad Metují, která je celní bariérou EU nejvíce postižena.

Ministerstvo zemedelství je podle Josefa Luxe pripraveno jednat ve fondu tržní regulace o podpore vývozu veprového masa a spolu s Agrární komorou hodlá situaci peclive mapovat. Do pulky dubna chce na dotacích vyplatit cástku do dvou miliard korun. "Zvážíme rovnež možnost navýšení nákupu pšenice pro fond tržní regulace," uvedl Lux.

Uvažuje se i s použitím dosud nevycerpaných 500 miliónu Kc, vyclenených na pomoc zemedelcum postiženým letními záplavami. Budeme hledat i jiná než puvodní striktní kritéria tohoto programu, dodal ministr.

Zabezpecení jarních prací a ošetrení ozimu vyžaduje asi 24 miliard Kc, upozornil dále Hlavácek. Šanci získat další peníze po tyto cinnosti bude mít agrární sektor po zmíneném uvolnení záloh na dotace, na intervencní nákup potravinárské pšenice a k navýšení vývozu veprového masa. Soubežne by se mely uvolnit i licence na export obilí a repky z letošní sklizne.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:10