Agris.cz - agrární portál

Satrapa přijde kvůli opatřením EU o kontrakt za 60 miliónů Kč

18. 3. 1998 | ČTK

Satrapa prijde kvuli opatrením EU o kontrakt za 60 miliónu Kc

PRAHA 18.brezna (CTK) - Akciová spolecnost Satrapa prijde letos kvuli odvetným opatrením Evropské unie o kontrakt zhruba za 60 miliónu korun. Pro CTK to dnes uvedl generální reditel spolecnosti Miloslav Brodacký. Podle jeho slov mela spolecnost tesne pred podpisem kontraktu na dodávky ušlechtilých delených veprových mas v objemu zhruba 400 tun, tedy 20 kamiónu, pricemž hodnota jednoho kamiónu se pohybuje kolem trí miliónu korun. Po zrušení preferencních cel však z dohody o dodávce sešlo.

Spolecnost exportuje do EU ze závodu ve Studené a v Klatovech. Vedení tak bude nuceno v prubehu roku hledat další možnosti exportu produkce z techto závodu, zejména na východní trhy, které jsou financne méne spolehlivé. Dopad odvetných opatrení EU se podle Brodackého promítne také do odbytu samotných zemedelcu, jejichž dodávky mely zmínený kontrakt pokrýt.

Podle informací CTK je a.s.Satrapa nejsilnejším ceským holdingem v oblasti masozpracujícího prumyslu s rocním obratem kolem peti miliard korun. V soucasné dobe má majetkové podíly v šesti masokombinátech, které zamestnávají asi 2500 lidí. Jde o akciové spolecnosti Masospol Písnice, Masna Studená, Masokombinát Klatovy, Masozávod Krahulcí, Maso Hroznetín a Maso Planá nad Lužnicí. Skupina má zhruba 25procentní podíl na tuzemském trhu s masem.

Oldrich Pribík dp


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:07