Agris.cz - agrární portál

Ceny základních potravin v Indonésii vzrostly o 200 procent

18. 3. 1998 | ČTK

JAKARTA 18.brezna (CTK) - Ceny nekterých základních potravin, zejména mléka a mlécných výrobku, vzrostly od nástupu krize až o 200 procent a staly se tak pro prumernou indonéskou domácnost takrka nedostupnými. Indonéská vláda se v dnešním prohlášení zarucila za státní dotace, které by mely srazit ceny základních potravin na prijatelné ceny.

Nárust cen nejvíce postihl mléko, které se dováží do Indonésie zejména z Austrálie. Pred vypuknutím krize v zemi stálo 400gramové balení mléka šest tisíc rupií, zatímco dnes stojí již 18 tisíc (1,75 dolaru). Mnohé domácnosti si tak zacaly vyrábet náhražky za mléko, napríklad nápoj varený z rýže.

Vládní polemiku ohledne dotací na základní potraviny v podstate odstartoval protest trí indonéských matek, které koncem minulého týdne protestovaly na jedné z nejrušnejších križovatek v centru Jakarty proti neustálému zvyšování cen mléka.

Vláda se rozhodla zastavit nárust cen mlécných výrobku dotacemi na dovážené mlécné výrobky a zarucila se, že ceny mléka již neporostou. Zároven bude klást duraz na to, aby se dotované mléko dostalo do všech oblastí zeme, vcetne špatne dostupných horských oblastí.

zdv ple


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:15