Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Plzeň nezískala provozní úvěr a musela zastavit výrobu

17. 3. 1998 | ČTK

Mlékárna Plzen nezískala provozní úver a musela zastavit výrobu

PLZEN 17.brezna (CTK) - Obstavení úctu kvuli preúverování a odmítnutí Komercní banky poskytnout provozní úver 40 miliónu korun zpusobilo krach Mlékárny Plzen. Ta musela minulý týden zastavit výrobu a hrozí jí, že majitel bude muset požádat o prohlášení konkursu na majetek firmy.

Jeden ze dvou jednatelu mlékárny Vojtech Zeman dnes CTK rekl, že možným východiskem, jak se konkursu vyhnout je presvedcit banku o poskytnutí úveru nebo vstup silného financního partnera. A.s. Ceskomoravské mlékárny, která plzenskou firmu stoprocentne vlastní, jedná také o kapitalizaci mlékárny se zemedelci, kterí by ji mohli prevzít.

"Obstavený úcet nemáme kvuli dluhum, nebot splátky z úveru máme zaplacené. Mlékárna je však preúverovaná a banka váhá poskytnout provozní úver, který jsme každorocne cerpali", konstatoval Zeman. Míní, že za celou situací stojí konkurence.

Na zastavení výroby nejvíce doplatili drobní zemedelci, kterí se ocitli na pokraji krachu. Mlékárna jim již nekolik mesícu dluží za dodávky mléka desítky miliónu korun a nyní mléko prestala odkupovat úplne. Zemedelci musí hledat nové zpracovatele, což behem nekolika dnu muže drobné zemedelce znicit, nebot nebudou mít potrebný provozní kapitál.

Mlékárna, která v lonském roce hospodarila v cervených císlech a vykázala tržby pres 600 miliónu korun, musela kvuli nepríznivé financní situaci propustit v poslední dobe asi sto pracovníku. V soucasné dobe zamestnává témer 200 osob.

Miroslav Molcík bm


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:48