Agris.cz - agrární portál

Rozhodnutí EU nezhatí exportní plány Hanáckého masokombinátu

17. 3. 1998 | ČTK

OLOMOUC 17.brezna (CTK) - Pozastavení celního zvýhodnení pro dovoz ceského veprového masa na západoevropský trh, o kterém dnes rozhodla rada ministru Evropské unie, neohrozí letošní plány Hanáckého masokombinátu Olomouc na výrazné zvýšení exportu.

Pavel Dostál ze spolecnosti Nail&Tin, jenž od ledna vlastní 50 procent akcií olomouckého masokombinátu, dnes v rozhovoru pro CTK rekl, že firma totiž ve svých vývozních plánech pocítá s expanzí na trhy zemí, které nejsou cleny Evropské unie.

"Rozhodnutí rady ministru EU proto naše exportní plány nezhatí. Pro ty výrobce, kterí vyvážejí veprové maso do zemí EU, je však tento verdikt urcite nepríjemný," uvedl Dostál.

Dodal, že pozastavení celního zvýhodnení pro dovoz ceského veprového masa do zemí EU by mohlo paradoxne stabilizovat situaci na tuzemském trhu. "Export ceského masa díky urcitým subvencím ze strany ministerstva zemedelství dosahoval pomerne velkého objemu a hrozilo citelné snížení pocetního stavu tuzemských stád se všemi negativními dusledky," rekl Dostál.

EU s platností od 1.dubna pozastavila preferencní 20procentní clo uplatnované pri dovozu ceského veprového masa, kurat, kachen, husí, krut a cástí této drubeže. Toto zboží bude nyní zatíženo normálním 100procentním clem uplatnovaným vuci neclenum EU, kterí nemají zvláštní režim. Clo na jablecný koncentrát a cernorybízový mošt se zvyšuje ze 48 na 100 procent. Podle ceských diplomatu to ve všech prípadech znamená konec vývozu.

Petr Behal dp


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:50