Agris.cz - agrární portál

Povodí Moravy likvidovalo povodňové škody za 270 miliónů Kč

17. 3. 1998 | ČTK

Povodí Moravy likvidovalo povodnové škody za 270 miliónu Kc

BRNO 17.brezna (CTK) - Práce na korytech vodních toku a hrází v objemu 270 miliónu Kc dosud pri 105 akcích realizovala akciová spolecnost Povodí Moravy. Více než 120 miliónu korun z tohoto objemu kryla z vlastního úveru a zdroju. Celkové škody na zarízení spolecnosti se pritom odhadují na 1,7 miliardy Kc. V Brne to dnes uvedl generální reditel firmy Stanislav Novotný.

Na další odstranování škod pri 215 akcích se letos pocítá se 755 milióny Kc. Podle Novotného bude 740 miliónu korun kryto formou státní dotace a pujcek z Evropské investicní banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Zahájení prací se posuzuje na základe míry ohrožení konkrétní lokality.

V první etape práce zajištovaly prutocnost poškozených koryt rek, nejnutnejší opevnování a rekonstrukce protipovodnových hrází. Ve druhé etape nyní navážou kompletní opravy vodních toku vcetne vegetace. "V lednu a únoru se na 36 akcích prostavelo 34 miliónu korun," rekl Novotný.

Lonská cervencová prírodní pohroma zpusobila mimo ztrát na životech i škody zhruba 30 miliard korun. Povodí Moravy do konce kvetna zpracuje generel technických opatrení, který orientuje povodnovou prevenci na výstavbu suchých nádrží-poldru. Vychází z akumulacní potreby asi 200 miliónu krychlových metru vody.

Novotný upozornil, že Morava má proti Dyji odtok zhruba o 30 procent vyšší, ale ochranný povodnový objem devetkrát nižší. Pri srážkách nad 100 milimetru dochází pritom k nekontrolovatelnému odtoku. Akumulacní poldry na míste bývalých prirozených rozlivu pocítají s krátkým zatopením infrastruktury, nemají však být s obytnou zástavbou.

Na horním toku Moravy uvažuje povodí se stavbou akumulací u Hanušovic, kolem Zábrehu a u Mohelnice. Nižší, ale dlouhé hráze by mely zadržet až 15 miliónu kubíku v Litovelském Pomoraví. Na Becve se pocítá s využitím poldru Teplice nad Becvou a dvou jezu v Hranicích a Oseku. Na dolním toku Moravy nabízí terén prostory Kvasice, nad Uherským Hradištem a Hodonínem a poldr v Uherském Ostrohu. "Náklady pocítáme v miliardách," dodal Novotný.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 23:41