Agris.cz - agrární portál

Pražské pivovary: Po pivu Vratislav klesá poptávka

16. 3. 1998 | ČTK

LIBEREC 16.brezna (CTK) - Až o deset procent má klesnout letos výroba piva Vratislav ve vratislavickém pivovaru u Liberce. CTK to dnes sdelila tisková mluvcí Pražských pivovaru Diana Dobálová s tím, že jediným duvodem omezení jeho výroby je pokles poptávky.

"Spotrebitelé v severoceském regionu preferují jiné, zejména celostátní znacky piva," uvedla. Dodala, že snížení objemu produkce bude provázet i odpovídající snižování poctu zamestnancu.

Pivovary Vratislavice, které jsou soucástí Pražských pivovaru, ukoncily již pocátkem roku výrobu jedenáctistupnového tmavého piva Vratislav pro tuzemský trh a Cerný Vratislav vyrábí pouze na export. Rocní produkce tmavého piva Pivovaru Vratislavice má poklesnout asi o jednu ctvrtinu, zhruba na 30.000 hektolitru.

Zatímco v roce 1992 vystavil pivovar ve Vratislavicích nad Nisou rocne asi 445.000 hektolitru piva, loni to bylo už pouze 373.000 hektolitru. Vedení pivovaru se pritom domnívá, že pokles poptávky nijak nesouvisí s kvalitou piva. "Na trhu je tvrdá konkurence a postavení regionálních pivovaru je regionálne omezené. Pivovar ale nestojí pred zánikem. Zájem regionálních patriotu uspokojíme," uvedl zdroj blízký vedení pivovaru, jenž si neprál být jmenován.

Pivovar ve Svijanech, který je soucástí Pivovaru Vratislavice a vyrábí rocne 38.000 hektolitru piva, však do modelu Pražských pivovaru již nezapadá. "Jednáme o možnosti jeho prodeje stávajícímu vedení," upresnila Dobálová. To by melo pivovar získat již do konce dubna.

Pražské pivovary se v roce 1996 a 1997 sloucily se spolecnostmi Ostrovar a.s. a Pivovary Vratislavice a.s. Vznikla tak nová spolecnost, která patrí ke trem nejsilnejším pivovarnickým skupinám v CR, s celkovým rocním výstavem kolem 2,5 miliónu hektolitru piva a zhruba 14procentním podílem na trhu.

Majoritním vlastníkem Pražských pivovaru je britská spolecnost Bass,která vlastní 55 procent jejich akcií. Bass má i tretinový podíl v Pivovaru Radegast.

Petra Laurinová mha


Zdroj: ČTK, 16. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:48