Agris.cz - agrární portál

Američané oznamují průlom v boji proti salmonelóze

20. 3. 1998 | ČTK

Americané oznamují prulom v boji proti salmonelóze

WASHINGTON 20.brezna (CTK) - Zemedelci a farmári brzy budou schopni bojovat proti salmonelóze mikrobiologickým prostredkem, který hubí baktérie zpusobující tuto nákazu drubeže. Ve ctvrtek o tom informoval ministr zemedelství USA Dan Glickman, když tesne predtím oznámili prulom v boji se salmonelami americtí vedci.

Údajne spásná metoda spocívá v tom, že se kuratum podávají neškodné baktérie, jež jsou schopné salmonely zmenšovat nebo dokonce vytlacovat. Salmonelové baktérie jinak zpusobují infekce, které mohou být pro cloveka i smrtelné a v jejichž dusledku každým rokem na svete onemocní statisíce lidí.

Americké federální úrady již nový produkt zvaný PREEMPT overily a povolily jeho praktické využití. Znamená to, že kuratum bude podávána smíšená kultura 29 jinak neškodných baktérií, jež se v organismu prosadí vuci salmonelám.

šeb


Zdroj: ČTK, 20. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.04.2024 01:30