Agris.cz - agrární portál

Loňské hospodaření TTD Dobrovice skončilo ztrátou

6. 3. 1998 | ČTK

Lonské hospodarení TTD Dobrovice skoncilo ztrátou

DOBROVICE (okres Mladá Boleslav) 6.brezna (CTK) - Prestože lonské hospodarení Cukrovaru a rafinérie cukru TTD Dobrovice skoncilo provozním ziskem ve výši 86 miliónu korun, celkovým úcetní výsledkem, který už potvrdil audit, je ztráta. CTK to dnes rekla ekonomická reditelka spolecnosti Jana Korínková.

Podle ní hospodarení spolecnosti negativne ovlivnily predevším rostoucí financní náklady a snížená prodejní cena cukru. "Kvuli nadbytku cukru klesla vloni jeho cena až o 2500 korun na tunu," upresnila Korínková. S tím, že podobný pokles zaznamenaly i svetové trhy, kde cena cukru spadla v posledním období z 300 na 265 dolaru za tunu.

Snaha udržet cenu na vnitrním trhu nutí cukrovar vyvážet. Cukr exportuje hlavne do Ruska, kam ho vloni vyvezl témer 18 procent své produkce. Ta dosáhla 66.600 tun volne loženého cukru vysoké kvality. Letos již ocekává cukrovar asi desetiprocentní nárust tržeb i cen, které by se mely dostat zpet na úroven z konce roku 1996.

TTD Dobrovice ovládá od cervna 1996 Pražskou cukerní spolecnost, v níž získal od Fondu národního majetku 40,5 procenta akcií. Postupne dalším nákupem akcií na burze od drobných akcionáru navýšila firma svuj podíl až na soucasných 76 procent.

Podle Korínkové Pražská cukerní spolecnost a Cukrovar a rafinérie cukru TTD Dobrovice chystají fúzi, která má probehnout do konce letošního roku." Tato zmena prispeje predevším ke zjednodušení celého systému rízení. Již nyní mají obe spolecnosti jednotné složení predstavenstva a dozorcí rady," uvedla Korínková. Celková produkce obou cukrovaru má letos dosáhnout 115.000 tun cukru.

TTD je jednou z nejstarších cukrovarnických spolecností v Evrope. Jeho majoritním vlastníkem je francouzská cukrovarnická a lihovarnická skupina Union SDA, která vlastní asi 61 procent akcií. Dalších 36 procent akcií drží nemecká spolecnost ZAG. Základní jmení TTD, která má 167 zamestnancu, je 910,818 miliónu korun.

Petra Laurinová mha


Zdroj: ČTK, 6. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:15