Agris.cz - agrární portál

EK sdělila podrobnosti návrhu na odvetná opatření proti ČR

6. 3. 1998 | ČTK

EK sdelila podrobnosti návrhu na odvetná opatrení proti CR

BRUSEL 6.brezna (zpravodaj CTK) - Evropská komise dnes sdelila podrobnosti svého návrhu na odvetná opatrení proti Ceské republice, která mají být odpovedí na zavedení kvóty na dovoz komzumních jablek z EU. Opatrení jsou nyní projednávána v orgánech Rady EU a mela by být predložena ministrum unie ve tretím breznovém týdnu.

Odveta EU má podle predstav komise spocívat ve zrušení zvýhodnení pro vývoz nekterých ceských potravinárských výrobku do EU, která byla CR udelena na základe reciprocity v roce 1995. Vesmes jde o zvýšení dovozního cla z preferencních 20 procent na plných 100 procent, tedy na clo aplikované vuci "bežným" dovozcum z tretích zemí.

Podrobný dokument komise vypocítává mezi postiženými výrobky živá prasata, veprové maso vcetne šunky, kurata, kachny, husy, kruty a cásti této drubeže, dále pak jablecný mošt a štávu z cerného rybízu. Konstatuje, že "ve druhé fázi" bude komise zvažovat zrušení úlev pro dovoz ceského mléka a mlécných výrobku vcetne másla a sýru.

Podle dokumentu bude zvýšením cel na dovoz tohoto zboží do EU zhruba kompenzována ztráta západoevropských vývozcu jablek, postižených zavedením dovozní kvóty v CR. Jakmile ji Praha zruší, pozbydou platnosti i odvetná opatrení.

Podle statistiky EK vyvezla CR loni do zemí "patnáctky" 3795 tun veprového masa a 3229 tun drubeže. Rozdíl mezi "výhodným" a plným celním zatížením cinil napríklad u veprového masa pres dva milióny ECU (80 miliónu Kc).

Komise v prohlášení zopakovala, že považuje ceské omezení na dovoz jablek z EU za porušení asociacní dohody. Vyslovila politování, že konzultace s ceskými orgány nevedly k výsledku. Za "zvlášte politováníhodné" oznacila "rozhodnutí opatrení zavést navzdory snaze komise debatovat o možných rešeních problému ceského ovocnárství v duchu spolupráce".

Podle zdroju v Rade EU nelze predpokládat, že by clenské státy zvrátily odhodlání komise CR potrestat - jasne naopak prevládá vule odvetné kroky schválit. Argument, že v únoru se vývozy jablek ze zemí unie pohybovaly hluboko pod bezcelním limitem, je sice brán na vedomí, není prý však považován za smerodatný.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 6. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:29