Agris.cz - agrární portál

Tatra nedoporučuje používání bionafty ve svých vozidlech

6. 3. 1998 | ČTK

Tatra nedoporucuje používání bionafty ve svých vozidlech

KOPRIVNICE 6.brezna (CTK) - Používání bionafty ve svých vozidlech nedoporucuje vedení akciové spolecnosti Tatra, která je nejvetším domácím výrobcem težkých nákladních vozu. CTK o tom dnes informoval reditel odboru vnejších vztahu Ivo Celechovský.

Podle vedení spolecnosti pri použití bionafty (ekologické palivo na bázi metylesteru repkového oleje) pri dlouhodobém provozu muže dojít k zhoršení funkce trysek s následným propálením pístu a rovnež se urychluje stárnutí olejové náplne.

"Použití bionafty v zárucní dobe je kvalifikováno jako porušení zárucních podmínek," uvedl Celechovský.

Provoz motoru na samotný metylester repkového oleje podle CSN není možný, a to pro vážné nebezpecí poruch vstrikovacího zarízení, zejména vstrikovacích trysek, tvorbu pryskyricných, lakových a karbonových úsad.

"Tyto nedostatky kompenzují výrobci paliv použitím metylesteru ve smesi s ropným palivem. Její kvalitativní parametry nejsou zatím specifikovány závaznou normou a mohou se u jednotlivých výrobcu lišit. Takto muže dojít k snížení výkonu motoru a zvýšení provozní spotreby paliva," dodal Celechovský.

Tomáš Želazko mha


Zdroj: ČTK, 6. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:36