Agris.cz - agrární portál

Včela Předboj hodlá otevřít velkoobchod s včelími produkty

6. 3. 1998 | ČTK

Vcela Predboj hodlá otevrít velkoobchod s vcelími produkty

PRAHA 6.brezna (CTK) - Akciová spolecnost Vcela Predboj (VP) hodlá ve svém areálu vzdáleném asi 20 km od centra Prahy zrídit velkoobchodní distribucní centrum, kde bude nabízen veškerý sortiment výrobku na bázi vcelích produktu. CTK to dnes rekl tajemník Ceského svazu vcelaru (CSV), majoritního vlastníka spolecnosti, Miloslav Peroutka. Podle jeho slov jde o to, aby velké maloobchodní retezce pusobící v CR byly zásobovány zbožím od tuzemských producentu.

CSV odkoupil v listopadu lonského roku akcie spolecnosti Vcela Predboj od bývalého majoritního akcionáre, Ceskomoravské Kooperativy. Ta vlastnila z celkového základní jmení spolecnosti ve výši 48,804 miliónu korun akcie za 25 miliónu korun, což bylo více než 51 procent. Akcie za další asi 3,8 miliónu Kc vlastní restituenti a akcie za zbývajících 20 miliónu vlastnil již dríve CVS spolu s drobnými akcionári. Nyní CSV a drobní akcionári vlastní akcie za 45 miliónu korun.

V soucasné dobe se podnik orientuje zejména na výrobu medoviny, které je schopen rocne vyrobit asi 1000 litru. VP skoncila v lonském roce ztrátou rádove ve statisících korun pri obratu, který se blíží 40 miliónum korun.

VP má kolem 30 zamestnancu. Do roku 1989 to byl majoritní zpracovatel medu pro CR a rocne zpracoval 8000 až 9000 tun medu. Soucasným cílem je rocní zpracování alespon tisíce tun medu, což je zhruba ctvrtina tuzemské spotreby medu.

V letošním roce hodlá CSV spolu s VP nove organizovat výkup medu od drobných vcelaru. "Rádi bychom, aby základní organizace CSV ve vetších obcích med soustredily, a od nich by ho potom vykoupili pracovníci VP," rekl Peroutka a dodal, že záleží na ochote jednotlivých organizací k takovému zpusobu odberu medu. Peníze by pak mohly být distribuovány jednotlivým vcelarum bud prímo, nebo prostrednictvím základní organizace. Celkový pocet organizací CSV je zhruba 1100.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 6. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:52