Agris.cz - agrární portál

Ekologové: Zaplavená půda nevstřebala látky ze znečištěné vody

2. 4. 1998 | ČTK

Ekologové: Zaplavená puda nevstrebala látky ze znecištené vody

ŠUMPERK 2.dubna (CTK) - Zemedelci a zahrádkári ze šumperského okresu, pres jejichž pozemky se loni v léte prehnala povoden, nemusejí mít pri pestování plodin obavy, že znecištená voda z rozlitých rek kontaminovala jejich pudu. Potvrdily to pruzkumy šumperských hygieniku i opavských expertu na kontrolu pudy.

Pruzkum okresního úradu a šumperských hygieniku zamerený na obsah ropných produktu a težkých kovu v zemedelské pude nenašel v 26 vzorcích natolik zvýšené hodnoty, že by ohrožovaly zdraví lidí. "Pouze v nekterých místech byly velmi mírne prekroceny limity u zinku, olova a kadmia," rekl dnes CTK zástupce šéfa ekologického referátu Okresního úradu v Šumperku Vladimír Haitmar.

Experti z Ústredního kontrolního a zkušebního ústavu zemedelského v Opave našli ve trech lokalitách o neco více ropných produktu, než pripouští norma, presto však nemuseli sáhnout k žádným opatrením, uvedl Haitmar. Odborníci, kterí krome zemedelské pudy zkoumali i pudu na zahrádkách, však zjistili, že v nekterých místech obsahuje až trikrát více težkých kovu.

"Za zvýšený výskyt napríklad astatu, kadmia, chromu ci zinku však nemuže velká voda, ale majitelé nekterých zahrádek, kterí si záhony nevedomky prihnojují napríklad popelem z hnedého uhlí. Ten je ale plný težkých kovu," vysvetlil Haitmar. Podle jeho slov ekologové zaznamenali dokonce prípad, kdy jeden zahrádkár chtel zvýšit výnosy jedovatými cistírenskými kaly.

Ekolog míní, že obecne nenapáchala kontaminovaná voda z rozlitých rek a potoku na pude velké škody. "Nekolik dnu pred záplavami vydatne pršelo, a puda potom již neprijímala další vodu," dodal.

Pavel Vysloužil rot kar


Zdroj: ČTK, 2. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 13:30