Agris.cz - agrární portál

Jatky Plzeň převzal správce konkursní podstaty

26. 3. 1998 | ČTK

Jatky Plzen prevzal správce konkursní podstaty

PLZEN 26.brezna (CTK) - Akciovou spolecnost Jatky Plzen, která vlivem znacných financních potíží neplatila závazky dodavatelum dobytka, behem dvou let vytvorila dluh odhadovaný na 170 miliónu korun a tím se tak dostala do konkursu, prevzal v techto dnech správce konkursní podstaty. Cílem konkursu, jak dnes na tiskové konferenci uvedl správce konkursní podstaty Bedrich Chaloupka, je nedopustit zastavení výroby a prodat podnik co nejvýhodneji.

Pri zastavení výroby v konkursním rízení totiž cena podniku odpovídá zhruba 20 procentum obvyklé ceny pri zachování výroby, což by poškodilo nejvíce všech 270 zamestnancu a následne veritele, upresnil.

Veškeré obchodní aktivity - nákup dobytka, autodopravu a odbyt spolecnosti Jatky Plzen a.s. provádela podle smlouvy o dílo spolecnost Jatky SH s.r.o. Navíc od poloviny ledna presunuly spolecnosti majetek v hodnote 46 miliónu korun na Jatky SH s.r.o. Na základe kontrolního auditu kontrola zjistila údaje, které tuto smlouvu zpochybnily a statutární zástupce Jatek Plzen a.s. od smluv odstoupil na základe údajné "ztráty" príslušných dokumentu.

Nejvetším veritelem s pohledávkou približne 77 miliónu korun je Komercní banka a 100 miliónu dluží Jatky Plzen zemedelcum. Chaloupka však uvedl, že málokdy bývají veritelé uspokojeni 50-60 procenty pohledávky. Podle jeho zkušeností to bývá 10-30 procent.

Výrobu podniku v soucasné dobe zajištuje správce konkursní podstaty a soudem jmenovaný pomocník zodpovídající za provoz firmy. Strategickým partnerem je plzenská reznická firma Schneider. Ta se bude podílet na výrobe uzenin a cástecné realizaci masa a masných výrobku ve vlastní obchodní síti. Zemedelcum muže Chaloupka v soucasné dobe pomoci pouze hotovostní platbou za dodávky jatecných zvírat.

Výsledkem konkursu podle Chaloupky bude cistý nezadlužený majetek za rozumnou cenu. Príprava prodeje podniku si podle nej vyžádá dobu 16-18 mesícu. Zájemce o nákup plzenských jatek musí pouze prevzít pracovne právní vztahy a pohledávky, které jak Chaloupka dodal, "bude prísne vymáhat".

Pavel Kovárík ple


Zdroj: ČTK, 26. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:40