Agris.cz - agrární portál

Česká vláda trvá na správném rozhodnutí o kvótách na jablka

22. 3. 1998 | ČTK

Ceská vláda trvá na správném rozhodnutí o kvótách na jablka

Praha 22.brezna (CTK) - Ceská vláda trvá na tom, že rozhodnutí o zavedení kvót na dovážená jablka z EU bylo správné a ekonomicky zcela oduvodnené. Tento spor je výzvou pro CR i EU k dalšímu vyjednávání. V dnešním diskusním poradu Ceské televize Debata to uvedl ministr vnitra Cyril Svoboda.

"V tuzemsku se vyprodukuje 90 tisíc tun jablek rocne, stejné množství se také spotrebuje. Približne 45 tisíc tun jablek je však dovezeno z EU, to znamená každé druhé jablko. CR naproti tomu není schopna na tyto trhy vyvážet, nebot jsou na nich prohibitivní ceny," dále uvedl Svoboda.

"Pred vstupem do EU bude ješte rada ruzných stretu, které by mely vést k vyjednávání," rekl.

Nesouhlas s tímto názorem vyslovil úradující predseda ODA Daniel Kroupa, a to kvuli špatnému zpusobu hájení zájmu CR.

"EU pocítá s tím, že CR bude tvrde hájit své zájmy. Ale co nám nebude tolerovat, je porušení dohod, které CR zjevne temito kroky porušila," rekl.

Podle místopredsedy rozpoctového výboru Poslanecké snemovny a šéfa poslancu ODS Vlastimila Tlustého, je tato kauza zbytecná a neštastná. "Je pravda, že je zde problém v podílu dovážených a tuzemských jablek. Ale tento problém vznikl již v minulosti a mel být rešen podstatne dríve," uvedl.

Za zjevnou chybu ministerstva zemedelství považuje to, že v prípade dovozu jablek ze zemí EU nevyužilo ustanovení platící pro cleny Svetové obchodní organizace (WTO) a Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT), které umožnují vymerit dodatkové clo. V techto dohodách je totiž zakotvena možnost uplatnení dodatkových dovozních cel v okamžiku, kdy dojde k dramatickému nárustu dovozu urcité komodity.

"Tento okamžik byl již promarnen, dnes již jsou tyto dovozy na príliš vysoké úrovni. A v této situaci prišlo ministerstvo zemedelství s návrhem použít naprosto nestandardní postup, který vybocuje z rámce bežných dohod. Proto prišlo i nestandardní opatrení ze strany EU, což není nic prekvapujícího," rekl s tím, že jakékoli kvóty jsou nestandardním rešením, které se používá až tehdy, když ostatní metody selžou.

Jana Žatecková mha


Zdroj: ČTK, 22. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:28