Agris.cz - agrární portál

Připouštěcí sezóna začala v nejstarším moravském hřebčíně

1. 2. 1998 | ČTK

Pripouštecí sezóna zacala v nejstarším moravském hrebcíne

NAPAJEDLA (okres Zlín) 1.února (CTK) - Oficiální pripouštecí sezóna zacala dnes v nejstarším ceském hrebcíne anglických plnokrevníku v Napajedlích. Letos se zde zatím narodilo 12 hríbat, rekl CTK reditel Hrebcína Napajedla Zdenek Hlacík. První ríje prichází na klisnu devátý až jedenáctý den po porodu a proto je chovatelé do hrebcína vozí brezí, aby nemusely v zime cestovat s nekolikadenním potomkem, vysvetlil.

V Napajedlích do konce kvetna privedou na svet 60 vlastních a zhruba stejný pocet cizích hríbat. Podle Hlacíka stav svých klisen zužují na 75 až 80. "Chov chceme zkvalitnovat hlavne nákupem klisen v zahranicí. Nabídka je tam veliká a je z ceho vybírat a i ceny hríbat jsou pak daleko zajímavejší. "Rocní kun od nás prijde nyní na 60.000 až 400.000 korun," uzavrel.

Na 40.000 korun loni prišlo úspešné pripuštení klisny u hrebce Keena z Velké Británie. "Majitel však dostal asi lepší nabídku a plemeníka stáhl. Ovšem kvality, jaké má náš Dara Monarch, Arcane pronajatý z Irska, House Rules z USA nebo Latino, dostihoví znalci uznávají. Jde o jedince, o nichž se nám pred nekolika lety ani nesnilo," poznamenal reditel.

Ladislav Koželuha mhm


Zdroj: ČTK, 1. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:42