Agris.cz - agrární portál

Záplavy způsobily zlínským rybářům škody přes milión korun

31. 1. 1998 | ČTK

Záplavy zpusobily zlínským rybárum škody pres milión korun

ZLÍN 31.ledna (CTK) - Škody pres milión korun zpusobily lonské záplavy sedmnácti stovkám clenum Moravského rybárského svazu ve Zlíne. Na dnešní výrocní schuzi místní organizace rybáru to CTK uvedl její predseda Karel Tihelka. "Pomoci si musíme sami, žádné dotace jsme nedostali. Zvýšili jsme clenské príspevky a pocet povinných brigádnických hodin," podotkl.

Zlínští rybári obhospodarují nejmenší vodní plochu "na hlavu" na Morave. "Na 1249 dospelých a více než 500 mladých rybáru pripadá jen 19 hektaru. Marne se snažíme domluvit s Povodím Moravy na zprístupnení Fryštácké prehrady u Zlína. Povolenky si prodává spolecnost sama," podotkl Tihelka. Podle informací CTK však pritom Povodí Moravy ani nekontroluje znalost rybárských a ekologických zákonu.

Rybári na Zlínsku by nyní potrebovali hlavne mechanismy na úpravy brehu a odbahnování zanesených rybníku, ale i lepší spolupráci s Povodím Moravy, melioracní správou a Lesy CR. "Ty mají státní dotace na opravy toku po povodních, ovšem údajne nemají oznamovací povinnost a když zacnou bagrem projíždet rícku, dozvíme se to pozde a nestacíme násadu vylovit," posteskl si rybárský hospodár Jirí Vavruša.

Zlínští rybári v minulém roce vysadili kolem 60.000 ryb, predevším kapru, línu, štik a candátu. Letos na zarybnení vod zatím uvolnili pres 600.000 korun.

Lonským rekordním úlovkem zlínských rybáru byl 220 centimetru dlouhý sumec o hmotnosti 68 kilogramu, který byl chycen pri slovování pstruhu v potoku Januštice, do nejž se dostal pri povodních z prehradní hráze. "Tahali ho z vody ctyri a meli s ním dost práce," sverili se CTK zlínští rybári.

Ladislav Koželuha jd mhm


Zdroj: ČTK, 31. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 16:28