Agris.cz - agrární portál

Lux: Soukromým zemědělcům se podpora neomezuje

14. 2. 1998 | ČTK

Lux: Soukromým zemedelcum se podpora neomezuje

PRAHA 14.února (CTK) - Místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux se nedomnívá, že by se soukromým zemedelcum jakkoli priškrtila podpora. "Mají stejný prístup ke všem druhum dotací a podpor jako ostatní podnikatelské subjekty. Témer polovina schválených žádostí o výhodné úvery podpurného a garancního fondu pripadá práve na ne," uvedl Lux v rozhovoru pro deník Slovo.

Novelou transformacního zákona jsou podle nej chránení hlavne restituenti. Stát se zavázal, že podporí narovnání majetkových vztahu. Vetšina restitucí byla již skutecne vyporádána a hlavní problém spocívá v otázce transformacních podílu a je zrejmé, že v mnoha prípadech nominální hodnota transformacního podílu neodpovídá hodnote reálné.

Lux vysvetlil, že stát tedy nabízí možnost, aby závazek pro vyporádání na sebe prevzal Pozemkový fond s tím, že oprávnená osoba se bude moci rozhodnout, jestli požádá o dluhopis pozemkového fondu, nebo jestli prijme transformacní list predstavující zreálnení transformacního podílu.

Ministr zemedelství listu dále sdelil, že jestliže družstvo neplní své povinnosti vuci soukromému zemedelci a nevyporádává závazky, je samozrejme možné uplatnit nárok na konkurs družstva.

Podle jeho slov bylo práve letos dosaženo významného pokroku v podpore zemedelství, nebot došlo mezirocne k 42procentnímu nárustu techto podpor z rozpoctu, což je mezi ostatními resorty výjimecné.

kt bk


Zdroj: ČTK, 14. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 09:00