Agris.cz - agrární portál

Drobní producenti mléka se cítí diskriminováni

20. 4. 1998 | ČTK

PRAHA 20.dubna (CTK) - Na diskriminaci malých a stredních zemedelcu poukazují podle dnešních Zemských novin (ZN) farmári na Klatovsku a Domažlicku, kterí dodávají mléko spolecnosti Mlékárna Klatovy. Ta totiž podle listu do budoucna nehodlá podle již rozeslaných dodatkum ke smlouvám odebírat menší množství než 70 litru. Za každý chybející litr pod stolitrovou hranici pak stanovila osmikorunové penále; dodavatelum trí až šesti tisíc litru hodlá z deklarované ceny srážet po 0,30 Kc, od šesti do 20 tisíc listru 0,20 koruny.

Informaci listu potvrdil ekonomický reditel mlékárny Vladimír Jirícek, podle kterého jsou duvody pro toto opatrení predevším ekonomické.

"Máme pres 160 dodavatelu, polovina z nich se pohybuje kolem stolitrové hranice. Náklady na svoz jejich mléka, vzorky, administrativu a ztracenou pracovní dobu jsou zcela neadekvátní a nemohou se zpracováním malého množství mléka vrátit. Snažíme se proto drobné zemedelce nejakým zpusobem primet, aby se sloucili," oduvodnil rozhodnutí mlékárny Jirícek.

Podle jeho názoru mohou napríklad v obci farmári svážet mléko na jedno místo a prodat je prostrednictvím vybraného zástupce.

Drobní producenti mléka se však cítí diskriminováni a argumentují tím, že jejich slucování není bezproblémové. Poukazují pritom napríklad na fakt, že ve vsi se vyskytuje pouze jeden producent mléka ci na ruznou kvalitu mléka pri slouceném odberu.

Podle Jirícka jsou však zmínené prípady rešitelné. "Jde nám jen o to, abychom nemuseli v jedné vesnici treba ctyrikrát popojíždet a s každým zvlášt jednat," vysvetlil listu. Ten dodává, že konecná reakce zemedelcu, kterí se cítí poškozeni, však zatím není jasná.

kri bk


Zdroj: ČTK, 20. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:39