Agris.cz - agrární portál

MZe odmítá, že by dávalo dotace přednostně členům KDU-ČSL

23. 4. 1998 | ČTK

MZe odmítá, že by dávalo dotace prednostne clenum KDU-CSL

PRAHA 23.dubna (CTK) - Ministerstvo zemedelství, v jehož cele stojí predseda KDU-CSL Josef Lux, dnes odmítlo výhrady nekterých poslancu ke zpusobu rozdelování zemedelských dotací a podezrení, že dotace dostávají predevším clenové lidové strany a bývalí státní úredníci.

Rocne se na ministerstvu zemedelství podepisuje 20.000 smluv na pridelení dotace a je samozrejmé, že mezi žadateli jsou také príslušníci KDU-CSL nebo bývalí státní úredníci, stejne jako clenové jiných politických stran, uvedla dnes pro CTK tisková mluvcí ministerstva Marcela Dvoráková.

Reagovala tak na výtky k nespravedlivému rozdelování zemedelských dotací publikované v dnešních Lidových novinách. Napríklad poslanec Karel Machovec (CSSD) se v deníku netajil podezrením, že ministerstvo zemedelství prideluje dotace podle politické orientace. Soucasne ovšem pripustil, že pro to nemá konkrétní dukaz. Poslanec Cestmír Hofhanzel (klub ODA) obvinil Luxe z toho, že mohl manipulovat s dotacemi, "jak chtel", a poslanec ODS František Novák narkl ministerstvo, že prubežne menilo pravidla pro rozdelování dotací.

Dvoráková zduraznila, že pravidla pro dotace do zemedelství vždy vznikala ve spolupráci ministerstva zemedelství s ministerstvem financí a o jejich znení nikdy nerozhodoval jen resort zemedelství.

Ministerstvo podle mluvcí vždy dostatecne informovalo o termínech k podání žádosti o dotace, stejne tak jako o dotacních pravidlech a jejich zmenách. Dodala, že dotacní pravidla se menila jen výjimecne, a to vždy v dohode s ministerstvem financí, a zmeny se nikdy nedotýkaly zpetne již platných podmínek a nepoškodily tedy príjemce dotací.

han rot mhm


Zdroj: ČTK, 23. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:36