Agris.cz - agrární portál

NO: Slovenské pivovary musí usilovat o udržení domácího trhu

11. 5. 1998 | ČTK

BRATISLAVA 11.kvetna (zpravodaj CTK) - Ackoliv se dovoz piva na Slovensko z CR vloni snížil na necelých 540.000 hektolitru, 14 slovenských pivovaru i nadále musí bojovat o svuj prostor na domácím trhu s ceskými producenty, napsal dnes bratislavský list Národná Obroda.

Exportovaný objem piva nemají ceští pivovarníci kam umístit a vetší omezení vývozu na Slovensko by znamenalo okamžité zastavení nekolika pivovaru, poznamenává deník. Poukazuje pritom na skutecnost, že v pivovaru Zlatý Bažant Hurbanovo již vyrábejí licencní pivo Gambrinus a o podobném kroku uvažuje i bratislavský pivovar Stein. Ceské pivovary tak obešly ochranárské opatrení, a proto rešení má v rukou ministerstvo zemedelství a hlavne ministerstvo hospodárství, které vydává licence.

Tvrzení, že Slovensko potrebuje prosperující pivovarnictví, není nadnesené a státu se oplatí tomuto odvetví pomáhat zduraznuje komentátor.

"Dosud slovenští pivovarníci dodávají na ceský trh, jen desetinu množství, které Ceši vozí k nám," pripomíná list. Zároven poukazuje na skutecnost, že bývalí nejvetší odberatelé slovenského piva, Madarsko a Polsko, mají dovozní cla vyšší než 70 procent. Na Ukrajine a v Rusku predstavují dovozní cla na pivo až 180 procent a v západních zemích existují vzájemné kvóty. Vstoupit na tyto trhy je více než težké, míní autor a dodává, že producentum zustává jen boj o vlastní trh.

Adrian Bobok ple


Zdroj: ČTK, 11. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:05