Agris.cz - agrární portál

Dva roky bránila svým tělem tisíciletý strom před sekerou

22. 12. 1999 | Právo

Právo 22.12.1999

Dva roky bránila svým telem tisíciletý strom pred sekerou

Po dvou letech v korune mohutné sekvoje poblíž severokalifornského Humboldtu Americanka Julia "Motýlek" Hillová (25) sestoupila opet na pevnou zem.

Nešlo o další bláznivý rekord, ale o protest proti kácení sekvojí, nejvetších a nejstarších stromu na svete. Ten, který se stal bydlištem Hillové, je vysoký jako 20patrový dum a jeho stárí je odhadováno na 600 až 1000 let. Ekologická aktivistka ho prekrtila na Lunu a ve výšce 55 metru si na nem zbudovala primitivní prístrešek.

"Chápu, že pro nekoho jsem jen špinavá hippie, ale já proste odmítám dopustit, aby se do neceho jako tenhle strom zakousla motorová pila," prohlásila Hillová, z níž se prubehem onech dvou let stala mediální hvezda.

Ze svého lesního domova psala do novin a vystupovala v rádiu a televizi, kde vysvetlovala argumenty ekologu, žádajících omezení težby dreva v posledních zbytcích puvodních lesu mírného pásma. Svérázný boj ukoncila teprve po 737 dnech, když jí drevarská spolecnost slíbila, že stromy okolo Luny nebudou nikdy poraženy.

V pátek se predstavitelé firmy Pacific Lumbers, jíž sekvojový les u Staffodru severne od kalifornského San Franciska patrí, zavázali zachovat v okruhu 60 metru veškerý stromový porost. Za to musí Hillová a ekologické sdružení Lesní rezervace zaplatit firme 50 tisíc dolaru (1,75 mil. Kc) náhradou za ušlý zisk. Drevarská spolecnost cástku údajne venuje Humboldtove univerzite na studium lesu.

Sekvoje, dožívající se stárí až 1300 let, dorustají stometrové výšky a jejich kmen má obvod až 30 metru. Jméno dostaly po tvurci písma indiánského kmene Cerokézu Sequohiovi. Dva nejznámejší stromy, pojmenované Generál Grant a Generál Sherman, chrání jako národní památku zákon.

(BBC, aa)


Zdroj: Právo, 22. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 08:36