Agris.cz - agrární portál

Výrobci lihovin: Kolkování alkoholu by bylo neúčinné

29. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 29.12.1999

Výrobci lihovin: Kolkování alkoholu by bylo neúcinné

Unie výrobcu lihovin privítala nedávné rozhodnutí Poslanecké snemovny, která pri konecném hlasování o návrhu novely zákona o spotrebních daních tesným pomerem hlasu zamítla návrh na zavedení povinného kolkování lihovin. Tvrdí totiž, že kolkování lihovin by bylo neúcinné v boji s jejich nelegálními výrobci a melo by navíc za následek zvýšení cen lihovin.

Prezident Unie výrobcu lihovin Vladimír Steiner dnes uvedl, že daleko úcinnejší než kolkování by bylo zabránení nelegálního dovozu lihu prísnejší kontrolou veškerých dovážených zásilek ci znemožnení dovozu lihu pod "legálním" oznacením jinou položkou celního sazebníku nepodléhající spotrební dani. Stát by mel také v rámci boje s nelegálními výrobci alkoholu zakázat stánkový prodej, prípadne vytvorit statut koncesovaného prodeje a stanovit výrobu lihovin studenou cestou jako koncesovanou živnost. Steiner dodal, že v zemích CEFTA se zavedení kolku nakonec ukázalo jako neúcinné. Napríklad na Slovensku lze podle nej kolky nakoupit na cerném trhu a podle poklesu legální produkce výrobcu lihovin lze soudit, že podíl nelegální výroby neklesá. Kolkování lihovin by navíc podle Steinera mohlo být pri hodnocení pripravenosti Ceské republiky na vstup do EU vnímáno jako príklad ochranárského opatrení a hodnoceno negativne. Dodal, že ze clenských zemí EU používají kolkování pouze ctyri státy - Itálie, Španelsko, Portugalsko a Dánsko.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 04:04