Agris.cz - agrární portál

ČR dnes získala od Evropské unie z programu Phare 2,3 miliardy K

29. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 29.12.1999

CR dnes získala od Evropské unie z programu Phare 2,3 miliardy Kc

Sedm financních memorand v celkové výši 2,3 miliardy korun (63 milionu eur) dnes podepsali vedoucí delegace Evropské komise v Praze Ramiro Cibrián a námestek ministra financí Jan Mládek. Vetšina z této cástky pujde na investice do infrastruktury, uvedl Cibrián.

Z velké cásti pridelených penez (510 milionu Kc) se bude spolufinancovat výstavba cisticky odpadních vod v Brne, další prostredky pujdou na projekty preshranicní spolupráce s Nemeckem, Rakouskem a nove i s Polskem a Slovenskem. Ty se týkají napríklad budování dopravního spojení, zlepšení životního prostredí a kulturní výmeny. Všechny projekty takto financované musejí být ukonceny nejpozdeji ke konci roku 2002. Pokud jde o kritéria výberu projektu k financování EU, uvedl námestek MF Eduard Janota, že podmínkou je spolufinancování daného projektu. Ceská vláda musí ríci, že se za dané projekty staví a garantuje jejich spolufinancování, rekl. Konkrétne projekt výstavby cisticky v Brne byl jediný, který ješte nebyl zahájen a bez príspevku unie by to ani nebylo možné, uvedli zástupci EK. Spolu s dnes poskytnutými penezi ciní celkové prostredky Phare poskytnuté CR od roku 1990 skoro 24 miliard korun. Príští rok má CR dostat z fondu EU rádove 6,1 miliardy Kc (170 milionu eur), rekl Cibrián. "S blížícím se vstupem do Evropské unie se budou objemy poskytovaných prostredku dále zvyšovat. Zároven s tím bude ale i stále prísnejší financní kontrola EU," zduraznil Cibrián. Dnes podepsané projekty Phare Preshranicní spolupráce CR a Nemecko 1,06 miliardy Kc (napr. plynofikace regionu Nisa, výstavba obchvatu v Aši, rekonstrukce kanalizacní síte v Mariánských lázních) Preshranicní spolupráce CR a Rakousko 380 milionu Kc (napr. výstavba cistírny odpadních vod v Trebíci) Preshranicní spolupráce CR a Polsko 110 milionu Kc (výstavba dopravního tunelu v Trinci) Preshranicní spolupráce CR a Slovensko 70 milionu Kc (výstavba cistírny odpadních vod v povodí Vláry) Rekonstrukce cistírny odpadních vod v Brne 510 milionu Kc Projekt prípravy investicních projektu 70 milionu Kc Reformy za úcelem budování sociální ochrany 70 milionu Kc


Zdroj: ČTK, 29. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:12