Agris.cz - agrární portál

Obchodní soud poslal nemodernější sladovnu v zemi do konkursu

10. 1. 2000 | ČTK

ČTK (Agroweb) 10.1.2000

Obchodní soud poslal nemodernější sladovnu v zemi do konkursu

Krajský obchodní soud v Brně prohlásil na sklonku loňského roku konkurs na majetek společnosti Moravské sladovny Kroměříž (MSK), která je nemodernější sladovnou v zemi. Návrh na konkurs podalo loni kvůli špatné ekonomické situaci samo představenstvo MSK.

Za hospodářskými problémy MSK stojí vleklý spor mezi Obchodními sladovnami Prostějov, které v ní drží většinový podíl, a minoritním akcionářem Hanáckou sladovnou Kroměříž (HSK) ze skupiny kolem Moravskoslezských pivovarů Přerov. Tento spor loni v létě vyvrcholil odvoláním zástupců Obchodních sladoven ze statutárních orgánů MSK. "Od června 1999 nebylo Obchodním sladovnám umožněno podílet se na řízení MSK a naši zástupci byli v orgánech této společnosti nahrazeni lidmi z HSK," řekl tiskový mluvčí Obchodních sladoven Vladislav Janeček. Dodal, že prohlášení konkursu nebude mít žádný negativní dopad na Obchodní sladovny. "Dostojíme všem svým závazkům vůči odběratelům sladu a dodavatelům ječmene," uvedl. Stavbu nové sladovny, která původně nesla název Hanácká sladovna Kroměříž, zahájily v roce 1993 Moravskoslezské pivovary. Kvůli finančním problémům ji však podle Janečka již v následujícím roce musely přerušit a dokončení stavby nejmodernější české sladovny umožnil až kapitálový vstup Obchodních sladoven.

Nástupnická MSK byla založena v srpnu 1995 a její roční výrobní kapacita se pohybovala kolem 80 000 tun sladu. Obchodní sladovny v ní držely 66procentní podíl, za který zaplatily 88,5 milionu korun. Zbývajícími 34 procenty akcií disponovala Hanácká sladovna. Koncem roku 1998 začali představitelé HSK podle Janečka napadat platnost akcií MSK v držení Obchodních sladoven a vyvíjeli tlak na představenstvo MSK, které tyto akcie koncem května 1999 prohlásilo za neplatné. Obchodní sladovny kvůli zbavení majetkové účasti v MSK podaly žalobu, protože postup minoritního akcionáře byl podle jejich vedení nezákonný a navíc výrazně poškozoval zájmy věřitelů MSK a ohrožoval existenci kroměřížské sladovny. Obchodní sladovny jsou členem potravinářské skupiny Tchecomalt Group, která je významným výrobcem sladu v Evropě. Mezi jejich odběratele patří většina tuzemských pivovarů.


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 07:31