Agris.cz - agrární portál

Epidemie listeriózy hrozí v EU: Dva mrtví ve Francii

10. 1. 2000 | ČTK

ČTK (Agroweb) 10.1.2000

Epidemie listeriózy hrozí v EU: Dva mrtví ve Francii

Varování před nebezpečím rozšíření epidemie listeriózy vydaly v pátek večer francouzské zdravotnické úřady poté, co bylo ve Francii registrováno šest případů této nemoci, z toho dva smrtelné.

Vyhlášený poplach se týká států Evropské unie a Švýcarska, oznámilo ministerstvo zemědělství, protože se v nich prodávají výrobky potravinářské společnosti Coudray (vepřové paštiky a vepřové jazyky), které pravděpodobně onemocnění vyvolaly, oznámila agentura AFP. Francouzský vrchní zdravotní rada Lucien Abenhaim zdůraznil v této souvislosti nutnost "dávat si pozor" na listeriózu během příštích osmi týdnů, což je maximální inkubační doba tohoto infekčního onemocnění vyvolaného bakterií rodu Listeria. Nemoc, která se projevuje hlavně postižením nervového systému a hnisavými záněty mozku, se na člověka přenáší kontaktem s nemocnými zvířaty nebo požitím infikovaných potravin. Ve Francii byla už listerióza diagnostikována u šesti osob, z nichž dvě - 75letý člověk a dítě nakažené v těle matky během těhotenství - zemřely. Třetí nemocný je v kómatu a u dalších tří osob byla nákaza listeriózou prokázána.

Ve všech případech byly zdrojem nákazy s největší pravděpodobností výrobky z vepřového masa společnosti Coudray. Výroba v podnicích této firmy soustředěných v Sarthe na západě Francie byla dočasně zastavena kvůli dezinfekci výrobních hal a všechny její produkty byly staženy z prodeje. Konec poplachu bude podle Abenhaima vyhlášen teprve poté," až bude naprosto jisté, že inspekční a dezinfekční opatření v daném podniku stoprocentně odstranila veškeré problémy". Společnost Coudray dodává vepřové paštiky a vepřové jazyky v aspiku do několika států EU (Belgie, Německa, Lucemburska a Irska) a do Švýcarska. Potravinářský koncern Paul Prédault, jehož je součástí, už podle sdělení francouzského ministerstva zemědělství informoval o vzniklé situaci své zahraniční klienty.


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:42