Agris.cz - agrární portál

Fischler navrhuje, aby rolníci nováčků nedostali hned subvence

17. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 17.1.2000

Fischler navrhuje, aby rolníci novácku nedostali hned subvence

Budoucí noví clenové Evropské unie ze strední a východní Evropy by nemeli podle komisare Franze Fischlera zpocátku dostávat tzv. prímé platby, které dnes predstavují vetšinu subvencí poskytovaných zemedelcum z rozpoctu EU. Rekl to na berlínském zemedelském veletrhu Mezinárodní zelený týden 2000.

Podle komuniké zverejneného v Bruselu rakouský komisar usoudil, že okamžité priznání zmínených prímých plateb by vedlo ke zpomalení nezbytných strukturálních reforem v zemedelství dnešních kandidátských zemí. Vyvolalo by také sociální napetí, protože by výrazne zvýhodnilo rolníky ve srovnání s ostatními spolecenskými skupinami. Fischler navrhl, aby EU vyjednala s pristupujícími zememi prechodná období, behem kterých by prostredky urcené na prímou pomoc byly využity na plošnou restrukturalizaci a jiné akce ve prospech venkova. Na tiskové konferenci se vyslovil pro "veliké programy rozvoje venkova, jež by usnadnily transformaci".

Podle Fischlerova mluvcího Gregora Kreuzhubera není zatím jasné, zda by noví clenové dostali na tyto úcely všechny peníze, na které by jejich rolníci meli normálne nárok. Pripustil ovšem, že prostredky vyclenené predem pro šest zemí na léta 2002-2006 v lonském dokumentu Agenda 2000 "prímé platby" nezahrnují. "Jsme stále v procesu premýšlení. Musíme vymyslet, jak nejlépe peníze využít - na krajinotvorbu, na systémy duchodového zabezpecení, na neco jiného. Nemáme ješte konecné stanoviska a nezacali jsme se dosud zabývat detaily. Nejsou žádné konkrétní návrhy - jak dlouhá by prechodná období mela být a kolik penez by mely tyto zeme dostat," rekl.

Pripustil ovšem, že si lze predstavit ruznorodé režimy, podle toho, jak velké zemedelství ta která zeme má a s kolika problémy se potýká. Je tedy možné spekulovat o tom, že ceští zemedelci by napríklad získali nárok na prímé platby drív než polští. Což neznamená, že by Komise poskytovala každé zemi od pocátku jinou pomernou cástku. CR, Polsko, Madarsko a další kandidáti dali zatím jasne na vedomí, že chtejí dostávat všechny dotace EU, na než budou mít jako clenové zákonný nárok, od prvního dne po prijetí. Dnes se v tomto smyslu v Berlíne vyjádril i ceský ministr zemedelství Jan Fencl. "Ceny vstupu do zemedelské výroby se v CR velmi rychle vyrovnávají s cenami v zemích EU a není dlouhodobe možné, aby v unii fungovali vedle sebe zemedelci, kterí dostávají významné financní príspevky, a zemedelci bez této podpory. To by pro nás znamenalo neúplné clenství a nutnost zcela zmenit zemedelskou politiku státu. O techto otázkách je treba s Unií velmi tvrde jednat," rekl ceský ministr. Pro nej je proto podobný postup EU neprijatelný.

Podle pravidel spolecné zemedelské politiky dostávají rolníci v EU subvence v podobe zajištených výkupních cen obilí, mléka, hovezího masa a nekterých dalších výrobku. Rízený pokles techto cen v posledních letech smerem ke svetovým cenám je jim kompenzován zmínenými prímými platbami, které už nezávisejí na objemu produkce. Fischler predpovedel, že Evropská komise navrhne v prvním pololetí letošního roku clenským státum konecná stanoviska v této veci, až bude pripravovat návrhy pozicních dokumentu EU pro jednání s CR, Polskem, Madarskem, Estonskem, Slovinskem a Kyprem.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 10:43