Agris.cz - agrární portál

Zemědělci Liberecka a Jablonecka přijdou na dotacích o 10 mil.

17. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 17.1.2000

Zemedelci Liberecka a Jablonecka prijdou na dotacích o 10 mil.

Zhruba o deset milionu korun méne než v roce 1999 dostanou letos na podporu údržby krajiny zemedelci okresu Liberec a Jablonec nad Nisou. Dnes to rekl predseda okresní agrární komory Jirí Sameš. Dodal, že loni si zemedelci rozdelili asi 67 milionu korun a rok pred tím dokonce 75 milionu korun.

Sameš vysvetlil, že duvodem stále se snižující dotace jsou rok od roku tvrdší kritéria pro jejich pridelení. Letos podle nej na príspevek nedosáhne zhruba osm procent zemedelcu obou okresu. "Ministerstvo zemedelství se snaží údržbu krajiny svazovat s dobytkem, proto požaduje zvyšování poctu kusu na výmeru obdelávané pudy. Pritom vubec nebere v úvahu rozdílné podmínky v jednotlivých oblastech republiky," rekl Sameš.

Pro zemedelce podhorských oblastí Jablonecka a Liberecka to znamená, že by za poslední dva roky museli zdvojnásobit stáda a to není podle predsedy agrární komory reálné. "Potrebujeme víc casu, puvodne jsme pocítali se zdvojnásobením poctu dobytka do roku 2003, což je realizovatelné," poznamenal Sameš. Okres Liberec má zhruba 53 tisíc hektaru zemedelské pudy, která by byla schopna uživit zhruba 9000 krav, na konci lonského roku zde bylo evidováno 4985 kusu dobytka. Zhruba 15 tisíc hektaru tak podle Sameše zustává ladem. "Je to asi 300 tisíc tun zelené hmoty, pro kterou není využití," rekl a dodal, že kvuli úbytku dotací je reálné, že pocty dobytku se sníží a nevyužitá plocha zemedelské pudy se zvetší. Agrární komora vidí jediné rešení ve zmírnení podmínek poskytování dotace. "Chceme, aby i zemedelci s menším poctem zvírat dotaci dostali, byt krácenou. Lepší je dotace menší než žádná, predevším drobným zemedelcum jde totiž doslova o existenci," rekl Sameš.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 03:09