Agris.cz - agrární portál

Ekologická katastrofa: kyanid proniká do Dunaje

14. 2. 2000 | Lidové noviny

LN 14.2.2000

Ekologická katastrofa: kyanid proniká do Dunaje

Koberce mrtvých ryb pokrývají hladinu madarské reky Tisy. Lidé z povodí zasažených rek se bojí o život. A katastrof a postupuje.

BELEHRAD/BUDAPEŠT Balkán dnes celí nejvetší ekologické katastrofe v Evrope od havárie jaderné elektrárny Cernobyl pred ctrnácti lety. Zkáza má jméno kyanid. Jím otrávená voda ze zlatého dolu v Rumunsku už znicila veškerý život ve velké cásti rícního systému Madarska i Jugoslávie. Vcera se hrozba priblížila k Dunaji. Nejhure to ted vypadá v povodí druhé nejvetší madarské reky Tisy. Je mrtvá. Uhynulo v ní už osmdesát procent ryb, dvema a pul milionu lidí kyanid otrávil pitnou vodu. Katastrofa zacala 30. ledna v severozápadním Rumunsku nedaleko mesta Arad. Vytrvalé dešte zvedly hladinu odkalovací nádrže tamního zlatého dolu Baia Mare, až pretekla. Kyanid užívaný težari k louhování zlata z horniny pronikl do reky Semlas (madarsky Maros), levého prítoku Tisy. Kyanidová skvrna se šírí smerem k jihu rychlostí ctyr kilometru za hodinu. Vcera byla zasažena oblast srbské Vojvodiny, Dunaj už není daleko. Koncentrace kyanidu, která v míste úniku dosáhla 4700 miligramu na litr vody, klesla na hranicích Madarska a Jugoslávie na 0,07 miligramu na litr. Stále ale predstavuje smrtelné nebezpecí pro faunu i pro lidi z postižených oblastí. Predstavitelé nekolika mest severní Jugoslávie vyzvali obyvatelstvo, aby pomohlo sbírat uhynulé ryby. Temi je hladina Tisy pokryta jako kobercem. Rozsah katastrofy vyvolal i reakci EU. "Jde o katastrofu evropského rozsahu," prohlásila komisarka EU pro dopravu a energii Loyola de Palaciová. Podle madarského ministra životního prostredí Pála Pepó pouze rychlá akce dobre organizovaného záchranného systému zatím zabránila škodám na lidských životech.

ap, mir


Zdroj: Lidové noviny, 14. 2. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 06:16