Agris.cz - agrární portál

V Budapešti jednání ministrů o budoucnosti Tisy

2. 4. 2000 | České noviny

BUDAPEŠŤ 2. dubna (ČTK) - Zejména o budoucnosti Tisy a o možnostech jak zabránit podobným katastrofám, jež nedávno postihly tuto řeku, by měli jednat v pondělí v Budapešti ministři životního prostředí Maďarska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny. Agentuře MTI to dnes řekl vedoucí odboru zahraničních vztahů maďarského ministerstva životního prostředí Nándor Zoltai.

Odborníci z těchto zemí se podle něj už dříve dohodli na zhotovení přesné mapy a seznamu možných zdrojů úniku škodlivin podél toku Tisy, které pak budou podrobeny přísné kontrole národních úřadů. Na základě tohoto programu budou vlády Maďarska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny usilovat o získání zdrojů pro podporu společných projektů z fondů Evropské unie a od dalších zahraničních finančních institucí.

Zoltai připomenul, že tento postup je plně v souladu i s požadavky programů EU zaměřených na ochranu životního prostředí.

Jak dále uvedl, na jednání v maďarské metropoli se bude také hovořit o společných úkolech zúčastněných zemí při ochraně přírody. Výsledky setkání ministři shrnou do společného protokolu.

Maďarská vláda v uplynulých dnech podnikla první právní kroky k plnému uhrazení škod způsobených únorovým únikem kyanidu z rumunského zlatého dolu Aurul, který vážně znečistil Tisu a následně zasáhl i Dunaj. Podle informací rumunského tisku maďarská vláda pověřila australskou právní kancelář Slater and Gordon, pověstnou svým tvrdým postupem vůči velkým firmám, aby podnikla účinné kroky také proti většinovému vlastníku dolu Aurul, kterým je australská společnosti Esmeralda Exploration.

Vedení australské firmy krátce po havárii ohlásilo bankrot z důvodu údajné nesolventnosti. Podle maďarského tisku se však tímto krokem vedení australské firmy pouze snaží vyhnout odpovědnosti a postihu za ekologickou katastrofu, která jen Maďarsku způsobila podle předběžných údajů škody za téměř 100 miliónů dolarů.


Zdroj: České noviny, 2. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:15