Agris.cz - agrární portál

Grégr: ČR nechce přechodné období pro unii se SR

10. 5. 2000 | ČTK

ČR nebude požadovat po vstupu do EU přechodné období pro zachování celní unie se Slovenskem, totéž stanovisko zaujalo rovněž Slovensko. "Při jednáních s EU ohledně volného pohybu zboží bylo konstatováno, že po vstupu do EU nemohou existovat takové dohody," řekl na tiskové konferenci po zasedání Rady celní unie (RCU) ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr, který byl zvolen předsedou RCU na další šestiměsíční období.

"Bude se jednat pouze o požadavku přechodného období v určitých zemědělských komoditách, které by mohly být předmětem určitých problémů, kdyby tento proud obchodní výměny mezi ČR a Slovenskem byl náhle přetnut," upřesnil ministr s tím, že EU s tímto postupem předběžně souhlasila.

Do konce roku se mají vytipovat citlivé položky. ČR a Slovensko chystají zásadní transformační kroky v energetice, a proto se nabízí též spolupráce v tomto sektoru. Jde o výměnu zkušeností a diskusí o privatizaci, přizpůsobování tržním podmínkám, volbě potencionálních strategických partnerů."Snaha je, aby postupy byly maximálně prospěšné pro jednotlivé země," prohlásil Grégr. "Vzhledem k propojení a příbuznosti systémů jsme vytvoření jistého středoevropského energetického prostoru...věnovali pozornost," uvedl ministr hospodářství SR Lubomír Harach. Například plynárenské komplexy byly vybudovány technologicky velice obdobně. "Je evidentní, že plyn, který by se ze zdrojů na východ od Slovenska dopravoval na západoevropský trh, musí projít oběma našimi tranzitními plynovody, případně volit jiné cesty(Polsko)," uvedl Harach.

V elektroenergetice zase velký spotřebitel elektřiny vzhledem k postupné liberalizaci může nakoupit elektřinu v jednom státě a nechat si ji dopravit přenosovou soustavou do bodu, kde ji chce mít. "Musíme transformační kroky v elektroenergetice konzultovat," podotkl Harach. Oba ministři rovněž hovořili o společném postupu při uzavírání dohod o volném obchodu SR s Litvou a Estonskem, kde Slovensko chce sladit pravidla s ČR, a s Makedonií a Chorvatskem.


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 22:26