Agris.cz - agrární portál

Rakouským zemědělcům ničí úrodu vedra a sucha

16. 5. 2000 | ČTK

Vlna veder dosahujících až ke třiceti stupňům Celsia a sucha, která v Rakousku trvají už několik týdnů, ohrožují prakticky veškerou zemědělskou úrodu

Šéfa Zemědělské komory Rudolfa Schwarzböcka řekl, že situace v mnoha rakouských regionech je dramatická jako dosud nikdy. "V mnoha oblastech si na taková sucha nemohou vzpomenout ani staří lidé. I kdyby teď vydatně pršelo, polním plodinám na nejhůře postižených místech to už nepomůže," řekl s tím, že vyváznout by snad mohla kukuřice a řepa.

Ministr zemědělství Wilhelm Molterer, tvrdí, že Rakousko nepamatuje takové sucho jako letos celá desetiletí; ve spolkových zemích Dolní Rakousy, které sousedí s ČR, a v Burgenlandsku prý v květnu zatím spadlo tři až 28 milimetrů srážek, což je jen několik procent průměrných hodnot. "Máme zjištěno, že v případě ječmene se sklidí letos jen polovina obvyklých výnosů," sdělil Alois Leidwein z rolnického svazu a předpověděl, že škody budou činit 500 milionů šilinků.

Škody by byly ještě mnohem větší, kdyby sucho trvalo, protože by byly ohroženy i porosty řepy, pšenice, žita, řepky, brambor a zeleniny, které nemají umělou závlahu, tedy téměř veškerá úroda. Meteorologové zatím předpokládají, že by první deště mohly přijít od západu ve čtvrtek a že by se pak mohlo i ochladit.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 11:00