Agris.cz - agrární portál

Ministři životního prostředí zemí V4 jednali o integraci do EU

16. 5. 2000 | ČTK

Integrace do Evropské unie, problémy ochrany životního prostředí a ekologické aspekty privatizace tvořily náplň jednání ministrů životního prostředí zemí visegrádské čtyřky (České republiky, Maďarska, Slovenska a Polska), které v Budapešti vyvrcholilo účastí ministrů na mezinárodním obchodním fóru o odpadovém hospodářství.

Jak informovala Hajnalka Árvayová z tiskového odboru maďarského ministerstva životního prostředí, ministři Pál Pepó, Miloš Kužvart, László Miklós a Antoni Tokarczuk na závěr setkání podepsali společné prohlášení. V obsáhlém dokumentu se vyslovili zejména pro neustálé úsilí na podporu trvale udržitelného rozvoje. Zdůraznili, že při rozhodování v jednotlivých oblastech hospodářství je potřeba brát ohled také na ekologická hlediska. Ministři se dále shodli, že v procesu integrace by měly visegrádské země věnovat zvláštní pozornost účinnému využívání strukturálních fondů EU, jako jsou PHARE, ISPA a SAPARD, a zapojení mezinárodních finančních institucí do národních rozvojových programů. V této souvislosti se dohodli, že připraví společné příhraniční projekty pro účast v programu ISPA.

Dalším z důležitých bodů prohlášení je výzva přehodnotit a sjednotit národní strategii a programy, s jejichž pomocí by bylo možné předcházet, nebo alespoň zmírňovat očekávané dopady globálních klimatických změn. Vyjádřili také společný zájem zúčastnit se letos v listopadu světového kongresu o klimatu vHaagu. Zdůraznili potřebu, aby visegrádské země co nejdříve, nejpozději však v roce 2002, přistoupily k tzv. Kjótské konvenci.

Ministři ještě v průběhu čtvrtečních jednání konstatovali, že v zemích V4 jsou pouze dvě přírodní oblasti, které se staly součástí Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO (jeskyně Aggtelekského a Slovenského krasu na slovensko-maďarském pomezí a polský Národní park Bialowieza). Do seznamu UNESCO byly rovněž zapsány dvě oblasti, kde krajina byla a je ovlivňována člověkem (maďarský Národní park Hortobágy a česká oblast Lednice-Valtice). Ministři se dohodli, že posílí vzájemnou spolupráci v zájmu zachovat v seznamu UNESCO tyto oblasti a dále seznam rozšířit.

Ministři dále upozornili na potřebu brát ohled také na ekologické, nikoli jen na hospodářské aspekty privatizace. V případě zahraničních investic většího rozsahu se pak vyslovili pro výraznou podporu takových projektů, které budou splňovat obecné předpisy pro ochranu životního prostředí.

Příští schůzka ministrů bude na podzim v Polsku. První se konala v květnu 1999 na Slovensku.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:48