Agris.cz - agrární portál

Sucho a noční mrazy likvidují polskou úrodu

17. 5. 2000 | ČTK

Dlouhé jarní sucho provázené vysokými teplotami ve dne a mrazíky v noci likviduje v Polsku letošní úrodu. Nejvíce postiženy jsou plantáže jahod, ale rovněž meruňkové a třešňové sady. Už nyní je ale jisté, že výrazně nižší bude úroda prakticky všech zemědělských plodin,včetně obilí. Vyplývá to z informací polských zemědělských odborů.

Pokračující sucha a noční mrazíky znamenají, že sklizeň obilí, ovoce i zeleniny bude letos proti původním předpokladům výrazně nižší, což se neobejde bez vlivu na růst cen, konstatoval specialista zemědělského resortu Ryszard Kazubek. Zatím je však podle Witolda Orlowského z Centra ekonomických výzkumů příliš brzy na prognózy, jaký vliv bude mít nárůst cen zemědělských produktů na míru inflace.

Zemědělství se v Polsku na inflačním koši podílí ze 30 procent. Růst cen od producentů ale nemusí mít vždy stejný dopad na vývoj ceny konečného produktu. Otázkou rovněž zatím zůstává, jak se zachová vláda, uvedl Orlowski. Polská pole jsou po řadě týdnů bez dešťových srážek vysušená do hloubky několika desítek centimetrů, což má katastrofální vliv především na z jara zaseté plodiny. Pokud vydatně nezaprší do dvou týdnů, začnou podle mínění specialistů trpět rovněž ozimy.

Ministerstvo zemědělství zatím neohlásilo žádné programy pomoci pro suchem postižené oblasti a stejně jako zemědělci s nadějí očekává déšť. "Pokud by dešťové srážky přišly v nejbližších dnech, důsledky sucha by byly výrazně nižší," řekl ministr zemědělství Artur Balasz. První srážky po dlouhé době mají přijít nejdříve ve druhé polovině tohoto týdne.

Vedle zemědělců s netrpělivostí očekávají déšť rovněž lesníci. Požáry vysušených lesních porostů a luk jsou na denním pořádku, přestože již více než polovina lesních podniků vyhlásila přísný zákaz vstupu do lesů. Pouze od začátku letošního května lesníci evidovali na 3500 požárů, kterým padlo za oběť více než 2000 hektarů lesa. Hasiči denně vyjíždějí k více než dvěma stům případům lesních požárů. Lesníci však v květnu zaznamenali tři dny, kdy počet požárů překročil hranici tří set případů. Rozsah letošních lesních požárů představuje "černý" rekord za posledních několik desítek let.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:21