Agris.cz - agrární portál

EK navrhla úplný zákaz růstových hormonů pro dobytek

24. 5. 2000 | ČTK

Evropská komise dnes navrhla úplný zákaz používání růstových hormonů pro dobytek v EU a zákaz dovozu masa obsahujícího tyto hormony. Opřela se o jednomyslný závěr poradního vědeckého výboru EU složeného z odborníků z 15 zemí, který potvrdil své stanovisko z loňského jara, že užívání růstových hormonů představuje nebezpečí pro zdraví spotřebitelů.

Závěr tohoto prestižního výboru je dalším silným argumentem v rukou EK, která kvůli dovozu masa obsahujícího růstové hormony vede v rámci Světové obchodní organizace ostrý spor se Spojenými státy. Američané vždy tvrdili, že EU nemá dostatek důkazů, na jejichž základě by mohla poškozovat mezinárodní volný obchod zákazem dovozu tohoto masa. Komise zakázala loni pět druhů růstových hormonů; nyní k nim přibude "Oestradiol 17beta" a jeho deriváty, takže budou podle odborníků zakázány v podstatě všechny hormonální růstové přípravky. Směrnice revidovaná v tomto smyslu podléhá schválení Rady ministrů a Evropského parlamentu. "Díky těmto opatřením zajistí EU vysokou úroveň ochrany veřejného zdraví. Jsou v plném souladu s mezinárodními závazky společenství," uvedla komise v komuniké. Vyjádřila naději, že směrnice bude platit v členských státech od 1. července příštího roku.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 13:59