Agris.cz - agrární portál

Švédsko: Eko-schůzka OSN spojena s otazníky kolem ČR a SR

25. 5. 2000 | ČTK

Švédsko: Eko-schuzka OSN spojena s otazníky kolem CR a SR

Pet dnu pred zacátkem velké schuzky OSN o životním prostredí, která se uskutecní v jihošvédském Malmö, jsou její organizátori stále více nuceni prepracovávat program. Duvod k tomu mimo jiné zavdal nezájem ze slovenské strany; otazníky prý ovšem provázejí i ceskou úcast.

Schuzky v Malmö se má zúcastnit na 90 ministru životního prostredí a celkem približne 600 delegátu ze 115 až 130 zemí. Presný pocet závisí na tom, zda nekteré zeme obdrží financní prostredky pro úcast. O tyto peníze požádalo celkem 65 státu, mezi nimi Alžírsko, Etiopie,Ghana, Írán, Kongo, Kuba, Cad, ale prekvapive prý také Cesko. Mluvcí ceského ministra životního prostredí Rita Gabrielová sdelila, že Miloš Kužvart do Malmö pojede; o financování jeho úcasti na této akci ale nebyla schopna ríci nic bližšího.

Vedení Programu OSN pro životní prostredí (UNEP) nedávno jako financní podporu pro úcast na schuzce v Malmö vyclenilo 140 000dolaru, jež mají být urceny nejchudším zemím. Oproti plánum na setkání neprijedou dva prezidenti, kterí dríve svou prítomnost prislíbili - Nigerijec Olusegun Obasanjo a Slovák Rudolf Schuster. Schuster je pritom predsedou orgánu OSN pro životní prostredí UNEP a od príštího pondelí mel v Malmö osobne vítat delegáty. Nigerijský prezident mel zase pronést slavnostní záverecný projev. "Je možné, že neúcast prezidentu souvisí s jejich domácím zaneprázdnením. Možné je však i to, že je zklamala skutecnost, že švédský král Karel XVI. Gustaf bude ve stejnou dobu zaneprázdnen návštevou japonského císarského páru ve Stockholmu a že se tedy prezidentum nedostane prijetí na predpokládané vysoké úrovni," rekl Jakob Ström ze švédského ministerstva zahranicních vecí.

Informace z Malmö nebylo možné v Bratislave overit, protože ani prezidentuv mluvcí Jozef Leikert, ani prezidentuv poradce Ján Bílek nemeli zapnuté mobilní telefony a program Rudolfa Schustera na príští týden dosud nebyl zverejnen.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 00:18