Agris.cz - agrární portál

Drda: Spalovny nejsou rozhodujícími zdroji dioxinů

26. 6. 2000 | ČTK

Spalovny odpadů nejsou podle poslance Jiřího Drdy (ODS) rozhodujícími zdroji produkce dioxinů v České republice. Jiným zařízením, včetně domácností a dopravy, která produkují dioxiny v nepoměrně vyšších koncentracích, přitom nevěnují ekologičtí aktivisté žádnou pozornost, tvrdí Drda v prohlášení.

Reagoval tím na úterní tvrzení ekologického sdružení Děti Země, které označilo libereckou spalovnu na nejhorší v České republice. "Dioxiny ze spalovny jsou sledovány akreditovanou firmou a jejich hodnoty jsou pod limitem nařízeným stavebním povolením,"zdůraznil Drda, který výstavbu liberecké spalovny jako primátor Liberce inicioval a je předsedou představenstva společnosti Termizo, která jí provozuje. Automaticky jsou podle něj měřeny i hodnoty ostatních škodlivin. "Celý proces je hlídán počítači i lidmi, s výstupy nelze nijak manipulovat," poznamenal s tím, že údaje kontroluje i Česká inspekce životního prostředí. "Tajnosti, rostoucí dluhy i nebezpečnost pro životní prostředí, mne vede k tomu přirovnat libereckou spalovnu k Temelínu," tvrdí naopak předseda Dětí Země Jindřich Petrlík. Vláda podle Drdy počítá ve svém programu s výstavou dalších zařízení na tepelné zpracování odpadu. Další gigantická spalovna s dvaapůlkrát větší kapacitou něž liberecká podle něj vyroste v Sasku. "Využitím odpadu se ušetří ročně tři miliony tun hnědé houhlí," připomněl poslanec. Liberecká spalovna, která zpracuje 96 000 tun odpadu ročně,využívá v současné době svou kapacitu na 85 procent. Aby ale získala dost odpadu, musí se zákazníkům podbízet nízkou cenou. Likvidaci každé tuny odpadu musí dotovat několika sty korunami.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 13:42