Agris.cz - agrární portál

Spotřební daň u bionafty se snížila

29. 5. 2000 | ČTK

Od čtvrtka je bionafta pro zemědělce opět cenově výhodnější a tzv. zelená nafta by jí již neměla konkurovat. Díky cenové nejistotě, která byla však do programu bionafty vnesena a jež přiměla velké množství distributorů její prodej ukončit, nevidí Sdružení pro výrobu bionafty budoucnost této komodity pozitivně.

Bionafta je od 25. května rozhodnutím ministerstva financí opět daně na sníženou pětiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty(DPH). Celní orgány totiž od letošního 1. dubna vybíraly daň za bionaftu se sazbou 22 procent, kterou plátcům vyměřily na základě špatného výkladu vazeb mezi zákony o DPH a spotřebních daních. Novelou zákona o spotřebních daních je však bionafta nyní zdaněna stejnou sazbou spotřební daně jako motorová nafta, tedy 8,15 Kč na litr. DPH u motorové nafty však činí 22 procent. Bionafta je navíc dotovaná ministerstvem zemědělství tak, aby její prodejní cena byla na úrovni 87,5 procenta ceny motorové nafty.

Zemědělci mohou přitom u bionafty stejně jako u motorové nafty uplatňovat nárok na tzv. naftu zelenou, tedy na vrácení částky ve výši 60 procent spotřební daně. "Výrazné finanční zvýhodnění bionafty by mělo opět převážit nad nižším výkonem motorů při jejím použití a tím zákonitě vyšší spotřebou. Jinak nemá bionafta žádný negativní účinek na motory automobilů, což potvrzují certifikáty umožňující použít bionaftu pro motory domácích i zahraničních vozidel," uvádí se ve stanovisku.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:46