Agris.cz - agrární portál

Stabilita a nutriční příspěvek vitaminu A

30. 5. 2000 | ÚZPI

Stabilita a nutricní príspevek vitaminu A

Vitamin E (tokoferoly a tokotrienoly) je v lidské výžive nepostradatelný. Soucasne má jako úcinný antioxidant schopnost zabranovat oxidativnímu poškození bunek prostrednictvím inaktivace volných radikálu a reaktivních kyslíkových sloucenin. Jako živina je doporucován pro dospelé v množství 12 - 15 IU denne, jako antioxidacní cinidlo ale v dávce 200 - 800 IU. V prí-rodní forme je ve strave obsažen pouze v množství predstavujícím zlomek doporucované hodnoty, která se ješte snižuje pri konzumaci prevažujícího množství nízkotucných potravin. Denní príjem 200 - 800 IU tudíž muže zabezpecit pouze konzumace suplementu vitaminu E, nebo fortifikovaných potravin, z nichž nejvhodnejší je chléb jako základní potravina. Pokud má ale prídavek vitaminu E splnit svuj úcel, nesmí negativne ovlivnovat jakost chleba, a informace o množství vitaminu E ve finálním výrobku musí zohlednovat jeho ztráty pri pecení. Chléb byl fortifikován vitaminem E v množstvích 200, 400, 800 resp. 1 600 IU na bochník o hmotnosti ca 0,5 kg. Tato množství nevykazovala na jakost chleba žádný negativní vliv. Z celkového pridaného množství však zustaly ve finálním výrobku pouze dve tretiny. Jestliže pocítáme s prumernou retencní hodnotou 67,2 % a skutecnou úcinností zdroje vitaminu E 81,8 %, poskytuje potom jedna 50g porce chleba fortifikovaného 1 600 IU vitaminu E na pulkilový bochník, témer ctvrtinu doporucovaného denního príjmu tj. 400 IU.

Pramen: Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 2, s. 159 . 162 (-kop-)


Zdroj: ÚZPI, 30. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 08:29