Agris.cz - agrární portál

Směrnice EU o integrované prevenci se dotkne 1600 českých podnik

8. 6. 2000 | ČTK

Smernice EU o integrované prevenci se dotkne 1600 ceských podniku

Za pomoci nizozemských odborníku se státní správa a podniky v Ceské republice chystají na prijetí evropské smernice o integrované prevenci a omezování znecištení. Prijetí smernice, jejíž ceskou obdobou je pripravovaný zákon o integrované prevenci, se dotkne približne 1600 ceských podniku.

Seminár pro úredníky a zamestnance slévárenských firem, na který naváže vypracování dvou pilotních projektu, v Praze pripravila konzultacní spolecnost DHV. "Tato smernice jako jediná zahrnuje ochranu všech složek životního prostredí a lze ji považovat za nejobtížnejší ze všech 90 evropských smernic týkajících se životního prostredí," uvedl na tiskové konferenci generální reditel ceské pobocky DHV Vladislav Bízek.

Obtížnost zavedení smernice do praxe spocívá podle nej nejen v nákladech na nové cistší technologie, ale i v komunikaci mezi podniky a státní správou. Chemické závody, spalovny, ocelárny a další velké podniky budou muset po zavedení smernice získat od státní správy povolení integrované prevence. Podle zákona, který na jare prijala v podobe vecného návrhu vláda, by nejdríve mela platit pro podniky budované od letošního roku, pozdeji i pro starší. Prípadové studie integrovaného povolení vypracují Nizozemci spolecne s Ceskou inspekcí životního prostredí a ministerstvem životního prostredí pro slévárny Feramo Brno a Kovohute Povrly.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 18:11