Agris.cz - agrární portál

Prodej organických potravin neustále vzrůstá

14. 6. 2000 | ÚZPI

Podle názorů odborníků potravinářského průmyslu, participujících v panelové diskusi pořádané Severovýchodní společností pro čerstvé potraviny (Randolph, Massachusetts) bude produkce organických potravin, které představují možnosti významných zisků, nepřetržitě vzrůstat. V roce 1998 dosáhl prodej organických potravin výše 5,5 mld USD, přičemž v sedmi po sobě jdoucích letech vzrůstal zhruba o 20 %. Pro příští roky se odhaduje každoroční celkové zvýšení prodeje organických potravin o 20 - 24 %. Očekává se, že k nejvyššímu nárůstu dojde v kategorii organických snacků a cukrovinek, u cereálních a mléčných výrobků se předpokládá vzrůst o více než 50 %. Mezi faktory, které podporují prodej organických potravin se řadí měnící se postoje spotřebitelů ke způsobu stravování a k vlastnímu zdraví, zájem o bezpečnost a nezávadnost potravin a ochranu životního prostředí a v neposlední řadě i nastupující početná a movitá generace "baby boomers". Ukazuje se, že téměř 70 % americké populace se vážně zajímá o organické potraviny, ovšem v současné době je konzumuje pouze malé procento z nich. Tato situace představuje pro organické potraviny ohromnou příležitost.

Pramen: Baking & Snack, 22, 2000, č. 1, s. 14. (-kop-)


Zdroj: ÚZPI, 14. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 15:25