Agris.cz - agrární portál

Rusové znovu objevují kvas

27. 6. 2000 | ČTK

Mladí a zdraví Rusové zpravidla pijí v televizních reklamách coca-colu, pepsi-colu, nebo 7 Up. Kvas, tradiční ruský nápoj, o němž se tvrdí, že výtečně potlačuje kocovinu, prospívá žaludku a lidskému organismu vůbec, byl téměř vytlačen z domácího trhu producenty západních limonád. Překvapivě se ale nedávno na moskevských ulicích objevily kovové cisterny s nápisem "Kvas". Tyto bečky byly jakýmsi symbolem sovětské epochy, který odešel se zahájením ruských reforem. "Chutná skvěle a výtečně osvěžuje. Skoro jsme na něj přitom zapomněli," libují si Moskvané. Tvrdí, že v parných dnech je kvas rozhodně vhodnější než sladké limonády. Kvas se na Rusi pije už více než tisíc let. Tímto nápojem s mírným obsahem alkoholu nechával hostit své poddané kníže Vladimir. Popularitu si pak získal od 15. století, kdy se Rusové naučili destilovat nápoje. Obsahoval asi pět procent alkoholu, výtečně pomáhal trávení a dokázal prý zázračně napravit následky neúměrného konzumování destilátů, čemuž byli Rusové vždy náchylní. Za sovětského období byl kvas nejpopulárnějším nápojem, mimo jiné i proto, že domácí limonády byly velmi nechutné. K mání byl přímo na ulici. Na náměstích zpravidla stávalo několik mírně narezlých žlutých kovových cisteren, u nichž seděly ženy v zástěrách a čepovaly do skleněných půllitrů nahnědlou tekutinu za šest kopějek půl litru. Zahraniční návštěvníci si často neobvyklý výjev fotografovali, avšak málokdo se odvážil nápoj ochutnat. Prodavačky totiž máchaly použité sklenice jen ve studené vodě.Sovětským zákazníkům to nevadilo. Podobným způsobem se prodávalo i pivo. Na konci 80. let ovšem začaly bečky s kvasem z ruských ulic postupně mizet. Rusové chtiví poznávání západního způsobu života se vrhali na americké nápoje a hamburgery a odložili své pirožky s kvasem. Místo zdravého přírodního produktu hltali hektolitry nasládlé coca-coly. U vozíků s kvasem se přestaly tvořit fronty. Asi před pěti lety se moskevské vedení rozhodlo vsadit na vlastenecké cítění. Kvas se začal prodávat v domácích rychlostravovnách a místní ústavy dostaly za úkol vypracovat novou technologii průmyslové výroby kvasu, který by se nečepoval jen z kovových cisteren, ale prodával podobně jako coca-cola v plastových lahvích. Experiment se však zjevně nepovedl, neboť Rusové se na kvas v plastu dívali přinejmenším podezřele a dávali přednost coca-cole. Chuť lahvového kvasu totiž jen vzdáleně připomínala ruský nápoj. Nakonec opět došlo na kovové cisterny. Jsou sice odpudivé napohled, ale funkční. Dokážou i v těch největších parnech udržet správnou teplotu nápoje. Prodavačky si libují, že se kvas dobře prodává. "Nestačím doplňovat zásoby. Lidé vědí, co je dobré," pochvaluje si Aljona na výstavišti VDNCH. Vysvětluje, že kvas působí blahodárně na srdce, krevní oběh, brání šíření bakterií v těle a uklidňuje žaludek. Obsahuje totiž kyselinu mléčnou a množství vitamínů. Kvas je čistě přírodní produkt. Vyrábí se ze žita, cukru a vody. Žádné chemikálie, aromatické a konzervační přísady. Právě kvůli nim totiž lahvový kvas chutná podivně. Kvas musí být vždy čerstvý. Rusové dnes tyto kvality národního nápoje znovu objevují, i když nikdo zatím nevymyslel lepší způsob jeho prodeje, než čepování z plechového sudu. Jen skleněné půllitry nahradily plastové kelímky.


Zdroj: ČTK, 27. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 21:23