Agris.cz - agrární portál

Sněmovna schválila novelu zákona o vinohradnictví a vinařství

28. 6. 2000 | ČTK

Poslanecká sněmovna většinou hlasů schválila novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, a to ve znění pozměňovacích návrhů Senátu. Novela mimo jiné předpokládá, že spotřebitel bude při koupi vína jasně informováno tom, odkud víno pochází a zda je jakostně kvalitní.

Zavedení těchto povinností pro výrobce sladí v tomto ohledu českou legislativu s právě Evropské unie (EU). Pozměňovací návrhy Senátu doplnily zmocnění pro ministerstvo zemědělství, aby stanovilo vyhláškou podmínky pro dovoz moštu a rmutu vinné révy vždy na každý rok od 1. září do 31. října.

Druhý komplex senátních úprav umožní prodávat do konce roku 2002 podle současných pravidel označení ta vína, která jsou již vyrobena a označena etiketou. I letos vyrobená vína by se podle schváleného znění mohla značit ještě starými etiketami, ale pouze do konce roku 2001. Nynější zákon je již z hlediska EU nevyhovující a navíc jeho praktická aplikace odhalila některé nedostatky, které poškozují české výrobce vína. Kromě toho některá ustanovení vytvářejí nežádoucí překážky mezinárodnímu obchodu, přestože se do ČR kvůli nedostatečným tuzemským zdrojům dováží 50 procent roční spotřeby vína. Novela, kterou nyní posoudí ještě prezident, má začít platit třicátým dnem po dni vyhlášení.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 08:30